Verzekering op naam van ouders

Verzekering op naam van ouders

De eerste eigen auto kopen is natuurlijk voor elke jongere geweldig, maar brengt ook verplichtingen met zich mee. Een van de verplichtingen is het afsluiten van een WA autoverzekering.

 

Jongeren betalen vaak een fors hogere premie voor een autoverzekering. Verzekeraars schatten het verkeersrisico namelijk hoger in. Jonge bestuurders veroorzaken volgens de verzekeraar meer ongelukken of hebben in elk geval meer kans op het veroorzaken van schade. Een andere reden waarom de premie voor jongeren hoger ligt, is dat er nog geen schadevrije jaren zijn opgebouwd, zodat er niet van een korting geprofiteerd kan worden.

 

Jongeren stellen vaak de vraag of het ook mogelijk is om de autoverzekering op naam van een van de ouders af te sluiten om een hoge premie te voorkomen.

Autoverzekering op naam ouders

Er zijn ouders die zelf aan hun kind aanbieden om de autoverzekering op hun naam te laten zetten. De premie is dan laag, want er wordt dan ook van de no-claimkorting geprofiteerd. Maar de ouders vergeten dat het niet mogelijk is om een autoverzekering van het kind op eigen naam te zetten. De enige mogelijkheid om de autoverzekering op naam van een ander te zetten is in de situatie van twee partners. In principe geldt dus altijd dat de autoverzekering op naam van de kentekenhouder moet staan.

Auto op naam van de ouders

Handige ouders en kinderen denken misschien bovenstaand probleem op te lossen door de auto dan ook maar op de eigen naam te zetten. Maar ook dat kan vervelende gevolgen hebben. Er wordt namelijk gevraagd wie de regelmatige bestuurder van de wagen is bij het afsluiten van een autoverzekering. Als in de praktijk blijkt dat de auto op naam van de ouders staat en de autoverzekering ook, maar het kind is feitelijk de regelmatige bestuurder, dan wordt dat aangemerkt als verzekeringsfraude. De verzekering zal dan niets uitkeren als het kind een ongeluk veroorzaakt heeft. Ook plaatsing op de zwarte lijst van verzekeraars kan een gevolg zijn. Het is dus zeker niet slim om de auto op naam van de ouders te zetten of om de autoverzekering op naam van de ouders te zetten.

 

Het is wel mogelijk om het kind op de polis van de ouders toe te voegen als zijnde een regelmatig bestuurder. De premie kan dan wel hoger uitvallen en het nadeel is dat er geen schadevrije jaren worden opgebouwd.

Autoverzekering jongeren

De beste optie is dat jongeren zelf een autoverzekering afsluiten. De premie is dan wel hoger, maar er kunnen wel schadevrije jaren worden opgebouwd. Bovendien zijn er een aantal verzekeraars die speciale autoverzekeringen voor jongeren hebben. Ook jongeren doen er verstandig aan om de mogelijkheden eerst te vergelijken en pas een polis af te sluiten.

Populaire autoverzekeringen

De meest voordelige autoverzekeringen

Tourcaravan va.Meer..Premie
anwb € 24,82 informatie PREMIE
unive € 12,29 informatie PREMIE
Centraal Beheer Achmea € 12,29 informatie PREMIE
FBTO € 18,94 informatie PREMIE
Inshared € 17,15 informatie PREMIE