Royementsverklaring

Bij het opzeggen van een autoverzekering kan er een royementsverklaring van de verzekeraar worden verkregen. De verklaring is een officieel document met daarin het aantal schadevrije jaren.

 

Het is altijd belangrijk om over de royementsverklaring van de autoverzekering te beschikken bij het afsluiten van een polis bij een andere verzekeraar. De schadevrije jaren kunnen dan namelijk worden meegenomen. De nieuwe verzekeraar zal aan de hand van de royementsverklaring autoverzekering de verzekerde indelen op de bonus/malus ladder. Alleen indien er een auto van een werkgever of in een leasewagen is gereden, zijn er andere regels van toepassing.

De meest voordelige autoverzekeringen

Tourcaravan va.Meer..Premie
anwb € 24,82 informatie PREMIE
unive € 12,29 informatie PREMIE
Centraal Beheer Achmea € 12,29 informatie PREMIE
FBTO € 18,94 informatie PREMIE
Inshared € 17,15 informatie PREMIE

Centrale database

Er wordt tegenwoordig geen gebruik meer gemaakt van een schriftelijke royementsverklaring. In plaats daarvan maken de verzekeraars gebruik van de informatie in de centrale database Roy-data. Dat biedt zowel de verzekerden als de verzekeraars voordelen. Schriftelijke documenten kunnen bijvoorbeeld nog kwijtraken, maar aan de andere kant kunnen gegevens uiteraard welk verkeerd worden ingevoerd.

Opvragen royementsverklaring

Met de invoering van de database, waar alle verzekeraars bij aangesloten zijn, kan er geen schriftelijke royementsverklaring meer worden opgevraagd. Het is uiteraard wel mogelijk om erachter te komen hoeveel schadevrije jaren er zijn opgebouwd. Daarvoor kan er contact op worden genomen met de eigen verzekeraar of via de Stichting Efficiënte Processen Schadeverzekeraars. Dat laatste kost geld.

Problemen

Indien er sprake is van het aanvragen van een nieuwe autoverzekering en de oude polis is nog niet opgezegd, dan kan het zijn dat er nog geen gegevens geregistreerd staan in de database. Verzekeraars hebben namelijk zes maanden de tijd om de gegevens aan de database door te geven.

Werkgeversauto of leasewagen

Wie in een leasewagen heeft gereden en nu zelf een autoverzekering wil afsluiten kan een leaseverklaring opvragen bij de leasemaatschappij. Daarin staat het aantal schadevrije jaren vermeld, die door de verzekeraar kan worden overgenomen. Bij een auto van de werkgever kunnen er bij het afsluiten van een autoverzekering maar drie schadevrije jaren worden geclaimd. Zelfs als er meer dan vijftien jaar schadevrij in is gereden. De schadevrije jaren kunnen aan de hand van een werkgeversverklaring worden aangetoond. Bij een auto van de werkgever wordt het aantal schadevrije jaren beperkt doordat het niet mogelijk is om de gegevens te controleren. Dat kan bij een leasemaatschappij wel, omdat deze allee gegevens en schade registreert.

Beoordelingen van onze klanten

Goede rechtsbijstand

★★★★☆
4 5 1
Nooit geen problemen. Na ongeval een goede rechtsbijstand gehad.

Prima geregeld

★★★★★
5 5 1
Prima geregeld als je vragen heb goed geholpen en afgehandeld.

Goed

★★★★★
5 5 1
Prima ervaring met afwikkeling van schades en correct met de premies.