Besparen op zorgverzekering 2016

by Michael

De premie van de zorgverzekering 2016 zal stijgen, maar de vraag is natuurlijk met hoeveel. Van DSW is al bekend dat de maandpremie met 3,75 euro omhoog gaat en wat de andere zorgverzekeraars met de premie gaat doen, is nog even afwachten. Dat wordt duidelijk op uiterlijk 19 november. Doordat alle premies van zorgverzekeringen gaan stijgen, is er een extra aanleiding om voor volgend jaar te gaan besparen op de zorgverzekering. Dat kan door het complete aanbod van zorgverzekeringen na 19 november eens kritisch onder de loep te nemen. De gemakkelijkste manier om een eerste vergelijking te maken, is door een compleet overzicht met de premies van zorgverzekeraars te bekijken.

zorg 2016

Basisverzekering
Besparen op de zorgverzekering 2016 kan in de eerste plaats door naar de premie van de basisverzekering te kijken. Het is daarbij wel belangrijk om bij het vergelijken op te letten als de laagste premie van de verzekeraar wordt getoond. Het kan namelijk zijn dat de laagste premie van de basisverzekering een premie is, waarbij er met het maximale bedrag aan vrijwillig eigen risico rekening is gehouden.

Als er geen problemen met de gezondheid zijn en er ook geen aanleiding is om te verwachten dat er volgend jaar een beroep gedaan moet worden op zorg, dan kan aangeraden worden om voor de goedkoopste basisverzekering te kiezen en daarbij het hoogste bedrag aan vrijwillig eigen risico te nemen. Dat zorgt er namelijk voor dat er een korting op de premie voor de verzekering van het basispakket wordt verstrekt.

Besparen op de zorgverzekering 2016 is altijd mogelijk, maar uiteraard niet als u op dit moment bij de goedkoopste zorgverzekeraar zit en de premie van de verzekering ook volgend jaar daar het laagste blijkt te zijn. Voor alle andere verzekerden geldt dat het de moeite waard kan zijn om te kijken, vergelijken en te besparen op de zorgpremie 2016.

Bereken hier je nieuwe premie:

Eigen risico
Het eigen risico wordt volgend jaar 385 euro. Er kan daarnaast voor een hoger eigen risico worden gekozen met een vrijwillig karakter. Daarbij kan uit verschillende bedragen tot maximaal 500 euro een keuze worden gemaakt. Indien er voor het complete bedrag wordt gekozen, dan dient het wel zo te zijn dat 885 euro door de verzeker in één keer betaald moet kunnen worden.

Uit onderzoek is eerder al gebleken dat ongeveer de helft van de verzekerden met het hoogste eigen risico er financieel gezien voordeel van hebben gehad. De keuze voor een hoger risico kan namelijk een premiekorting opleveren tot van een paar honderd euro. Dat voordeel valt weg als tegen de verwachting in wel een beroep gedaan moet worden op de gezondheidszorg waarop het eigen risicobedrag van toepassing is.

Als het hele bedrag aan vrijwillig eigen risico wordt opgebruikt, is er sprake van een duurdere polis in vergelijking met een basisverzekering met alleen het verplichte eigen risico. De premiekorting wordt verstrekt door de zorgverzekeraars doordat de verzekerde bereid is dat risico te nemen. Een keuze voor het hoogste vrijwillig eigen risico kan een besparing opleveren, maar het risico moet wel gedragen kunnen worden.

← vorige

volgende →