Eigen risico

Bij een reisverzekering kan er sprake zijn van een eigen risico bij bepaalde dekkingen. De hoogte van het eigen risico van de reisverzekering kan variëren per verzekeraar. Het is aan te raden om daarmee rekening te houden bij het maken van een keuze. Ten aanzien van het eigen risico is er bovendien nog een ander aspect en dat heeft onder meer betrekking op het eigen risico van de zorgverzekering. Indien er kosten worden gemaakt die medisch van aard zijn, dan kan het deel van het eigen risico van de zorgverzekering bij de meeste reisverzekeringen worden geclaimd.

Eigen risico bagagedekking
Bij de bagagedekking van de reisverzekering kan de verzekeraar een eigen risico hanteren. Bij de ene verzekeraar kan dat bedrag bijvoorbeeld 100 euro zijn en bij de andere verzekeraar een hoger bedrag. Indien er dan schade aan de bagage ontstaat tijdens de reis, dan dient de verzekerde het bedrag aan eigen risico zelf te dragen. De rest wordt dan vergoed door de verzekeraar.

Aangezien er grote verschillen bestaan, is het eigen risico zeker een aspect dat meegenomen kan worden tijdens het maken van een vergelijking. Het eigen risico geldt doorgaans per gebeurtenis en niet per reis. Er zijn verzekeraars die de verzekerden de keuze bieden om vrijwillig een eigen risico te nemen bij de bagagedekking. Het voordeel voor de klant is dan dat er een korting op de premie van de reisverzekering wordt gegeven. Naast het eigen risico voor de bagagedekking in de reisverzekering geldt ook dat voor aanvullende modules, zoals een wintersportdekking een eigen risico van toepassing kan zijn.

Eigen risico bij medische kosten
Een totaal andere situatie met betrekking tot het eigen risico is van toepassing als er medische kosten worden gemaakt tijdens de reis of vakantie. De basisverzekering die voor iedereen verplicht is in Nederland vergoedt de medische kosten van zorg in eigen land, maar ook voor spoedeisende medische hulp in het buitenland tot aan het marktconforme tarief. Er geldt een wettelijk eigen risico bij de basisverzekering en dat bedrag kan via de reisverzekering worden geclaimd als er tijdens de vakantie in het buitenland medische kosten worden gemaakt.

Het eigen risico zorgkosten valt namelijk onder de dekking van de reisverzekering als de verzekerde ook voor de module medische kosten heeft gekozen of als de medische kosten standaard in de reisverzekering zijn opgenomen. Niet alle verzekeraars zijn echter bereid om het eigen risico van de basisverzekering vanuit de reisverzekering te vergoeden. Het zijn maar enkele verzekeraars die hiervoor een uitsluiting in de voorwaarden hebben opgenomen.

Daarnaast zijn er verzekeraars die alleen het deel van het verplichte eigen risico vergoeden en het deel van het vrijwillig eigen risico niet. Indien er sprake is van een dekking voor het eigen risico van de basisverzekering, dan zal dat expliciet vermeld staan in de voorwaarden van de reisverzekering. Univé is een voorbeeld van een verzekeraar die het verplichte en het vrijwillig deel vergoed net als onder meer Nationale Nederlanden, Centraal Beheer Achmea, Delta Lloyd, Ohra en FBTO.

ReviewsMeer..Bagage verzekerd bedragPremie p/mAfsluiten
1.Zelf
Reisverzekering ★★★★★ 5
5 1
Tot 20% korting
informatie
€ 5.000,00
€ 1,39
Zelf reisverzekering
2.allianz-global-assistance
Reisverzekering ★★★★☆ 4
5 1
informatie
€ 1.000,00
€ 1,75
allianz-global-assistance reisverzekering
3.anwb
Reisverzekering ★★★★★ 5
5 1
informatie
€ 2.000,00
€ 1,33

Centraal Beheer Achmea reisverzekering
4.Centraal Beheer Achmea
Reisverzekering ★★★★☆ 4
5 1
informatie
€ 2.500,00
€ 3,34
Centraal Beheer Achmea reisverzekering
5.unive
Reisverzekering ★★★★★ 5
5 1
informatie
€ 3.500,00
€ 1,87
unive reisverzekering
6.Nationale Nederlanden
Reisverzekering ★★★★★ 5
5 1
informatie
€ 2.500,00
€ 2,23
nationale reisverzekering
7.aegon
Reisverzekering ★★★☆☆ 3
5 1
informatie
€ 3.000,00
€ 2,37
AegonReis reisverzekering
8.Inshared
Reisverzekering ★★★★☆ 4
5 1
informatie
€ 5.000,00
€ 1,92
Inshared reisverzekering