Verzekering verplicht in bepaalde landen

Het afsluiten van een reisverzekering is verplicht in verschillende landen. Zo zal er voor een vakantie of reis naar Cuba of naar Rusland in elk geval een verzekering moeten worden afgesloten met daarin een dekking voor geneeskundige kosten. Deze verplichting geldt, omdat zowel Cuba als Rusland niet de verantwoordelijkheid voor de financiële gevolgen van bijvoorbeeld een ziekte of ongeval willen dragen. Onverzekerd op vakantie gaan naar Cuba of Rusland is dus niet toegestaan.

 

Visum verplicht voor Rusland

Wie Rusland binnen wil komen, zal over een visum moeten beschikken. Daarvoor zijn onder meer een foto en een paspoort nodig. Verder geldt dat de verzekeraar, waar een reisverzekering met dekking voor geneeskundige kosten een zogenoemde Rusland-verklaring moet afgeven. Met deze verklaring wordt de garantie afgegeven dat er sprake is van het verzekerd zijn tegen medische kosten tijdens het verblijf in Rusland. Het is ook handig om een kopie van de polis mee te nemen, waarbij er wel sprake moet zijn van een werelddekking met medische kosten.

 

Geldige reisverzekering voor Cuba

Voor een vakantie of reis naar Cuba moet de reiziger over een geldige reisverzekering beschikken. De overheid in Cuba heeft zelfs nadere eisen gesteld aan waar de reisverzekering moet zijn afgesloten. De verzekeraar moet namelijk door de overheid in Cuba als zodanig erkend zijn. Dat is onder meer van toepassing op de verzekeraar Mondial Assistance, ANWB, Univé, Europeesche en OHRA. Overigens is het altijd verstandig om de reis of vakantie te verzekeren en niet alleen indien er een verplichting geld vanuit het betreffende land.