Gecontracteerde zorg

Gecontracteerde zorg

“Wat betekent het als er sprake is van gecontracteerde zorg?”

Er is sprake van gecontracteerde zorg als zorgaanbieders met verzekeraars een overeenkomst hebben afgesloten. Er kunnen afspraken worden gemaakt omdat de verzekeraars vertegenwoordiger van een grote groep potentiële patiënten is. Er kan door de verzekeraars dus onderhandeld worden over de prijs van behandelingen van zorgaanbieders en dat kan weer voordelen hebben voor de verzekerden.

Gecontracteerde zorg is over het algemeen goedkoper en dat betekent dat de verzekeraar meer kan vergoeden dan indien er voor een aanbieder van zorg gekozen wordt, waar geen afspraken mee zijn gemaakt. Er wordt soms zelfs een deel van het eigen risico kwijtgescholden als er voor gecontracteerde zorg door de verzekerde wordt gekozen. Gecontracteerde zorg houdt ook in dat de zorgaanbieder de rekening veelal doorstuurt naar de verzekeraar die de rekening zal voldoen. Achteraf kan de verzekerde dan nog wel te maken krijgen met een rekening van de verzekeraar om een deel zelf te betalen.

Niet gecontracteerde zorg

Wie liever zelf de behandelaar uitkiest, heeft de mogelijkheid om van niet gecontracteerde zorg gebruik te maken. U kunt dan naar een arts gaan, waarmee uw verzekeraar geen afspraken heeft. De kosten van een behandeling kunnen dan wel hoger uitvallen en dat kan nadelig zijn.

Er wordt vaak een lagere vergoeding gegeven als de verzekerde gebruikmaakt van niet gecontracteerde zorg. Verder moet de rekening vaak eerst zelf voldaan worden om deze daarna te declareren bij de zorgverzekeraar.

De zorgverzekeraars bieden inzicht in de zorgaanbieders waarmee overeenkomsten zijn aangegaan. Daardoor kunt u vooraf zien bij welke aanbieders van zorg u terecht kunt.

Vrije ZorgRecentiesEigen risico €385Eigen risico €885Premie
zilverenkruis Klantcijfer: 7.8 PREMIE
OHRA Klantcijfer: 8.5 PREMIE
unive Klantcijfer: 8.1 PREMIE
united customers Klantcijfer: 7.9 PREMIE
Ditzo Klantcijfer: 8.0 PREMIE
czdirect Klantcijfer: 8.0 PREMIE
DeFriesland Klantcijfer: 8.1 PREMIE
hema Klantcijfer: 8.0 PREMIE