Verschil restitutie en natura polis

Verschil restitutie en natura polis

“Wat is het verschil tussen een natura en restitutie polis?”

Bij een zorgverzekering kan er een onderscheid gemaakt worden tussen de naturapolis en de restitutiepolis. Het verschil ertussen is de wijze waarop de zorgkosten voldaan moeten worden en de keuzevrijheid met betrekking tot de zorgverzekeraar.

Verschil natura en restitutie

De wijze waarop de rekening van een aanbieder van zorg wordt betaald is het grootste verschil tussen natura en restitutie. De zorgverzekeraar zal bij een naturapolis de rekening rechtstreeks aan de aanbieder van zorg voldoen. De huisarts of het ziekenhuis stuurt de rekening naar de zorgaanbieder en deze wordt vervolgens voldaan. Bij de toepassing van het eigen risico of overschrijving van maximale vergoeding kan de verzekerde achteraf nog een rekening van de zorgverzekeraar krijgen.

 

In het geval van een restitutiepolis betaalt de verzekerde eerst zelf de rekening van de aanbieder van zorg en declareert deze kosten vervolgens bij de zorgverzekeraar. Dat kan online gedaan worden.

Keuzevrijheid zorgaanbieder

De keuzevrijheid voor de zorgaanbieder is eveneens verschillende bij een restitutiepolis en naturapolis. Bij een naturapolis is de verzekerde voor de keuze voor een specialist of fysiotherapeut afhankelijk van de door de verzekeraar geselecteerde aanbieders. Bij een restitutiepolis bestaat er een grote vrijheid met betrekking tot de keuze voor een zorgaanbieder. Dat is terug te zien in de premie, want een restitutiepolis is duurder dan een naturapolis. Dat komt weer doordat zorgverzekeraars met geselecteerde aanbieders van zorg een lager tarief kunnen afspreken.

Populaire zorgverzekeringen

Combinatieverzekering

Er zijn zorgverzekeraars die een combinatie aanbieden van een natura en restitutie polis. Daarbij is er dan sprake van een restitutiepolis met onderdelen voor gecontracteerde zorg. Er zijn dan meerdere uitzonderingen van toepassing waarop de keuzevrijheid beperkt wordt, zoals dat ook geldt voor een naturapolis. Er kan ook sprake zijn van een lagere vergoeding indien er voor een aanbieder van zorg wordt gekozen, waarmee de verzekeraar geen afspraken heeft gemaakt.

De meest voordelige Zorgverzekeringen

Vrije ZorgRecentiesEigen risico €385Eigen risico €885Premie
zilverenkruis Klantcijfer: 7.8 PREMIE
OHRA Klantcijfer: 8.5 PREMIE
unive Klantcijfer: 8.1 PREMIE
united customers Klantcijfer: 7.9 PREMIE
Ditzo Klantcijfer: 8.0 PREMIE
czdirect Klantcijfer: 8.0 PREMIE
DeFriesland Klantcijfer: 8.1 PREMIE
hema Klantcijfer: 8.0 PREMIE

Prima geregeld

zorgverzekering
★★★★★
Prima geregeld als je vragen heb goed geholpen en afgehandeld.
- Henk

Goede zorg

zorgverzekering
★★★★☆
Nooit geen problemen.
- Bert

Prima

zorgverzekering
★★★★★
Prima ervaring met afwikkeling van mijn hoge zorgkosten en correct met de premies
- Jan