Acceptatieplicht

“Moet de zorgverzekeraar mij accepteren voor de zorgverzekering?”

De verzekeringsplicht is in Nederland van toepassing op de basisverzekering en daar geldt dan ook een acceptatieplicht voor de verzekeraars voor.

Het zal vrijwel nooit tot problemen leiden om een basisverzekering af te sluiten, want de verzekeraar moet u accepteren op grond van de acceptatieplicht. De verzekeraar mag dus geen klanten weigeren op grond van een leeftijd, gezondheid of op basis van het geslacht. Daarop geldt één uitzondering en dat is als een zorgverzekeraar als gevolg van wanbetaling of fraude de basisverzekering heeft beëindigd. De verzekeraar heeft dan vijf jaar het recht om de verzekerde te weigeren voor de basisverzekering.

Acceptatie aanvullende zorgverzekering
Voor de acceptatie voor een aanvullende zorgverzekering gelden weer andere regels. De acceptatieplicht is namelijk alleen van toepassing op de basisverzekering. Verzekeraars hebben dus het recht voorwaarden te stellen aan de toelating tot de aanvullende verzekering. Zo kan er gevraagd worden om een gezondheidsverklaring of om een medische verklaring, maar dat zal wel per verzekeraar verschillend zijn. Het hoeft dus niet altijd een probleem te zijn om een aanvullend pakket te nemen.

 

VerzekeraarVrije zorgkeuzePrijs / KwaliteitKortingPremie €385 eigen risicoPremie €885 eigen risicoBereken
1ziezoziezoCijfer:
8.0
Laagste Premie

beperkte vrije zorg
zorgverzekering Energiek
2OHRAOHRACijfer:
8.5
Meest Gekozen!

zorgverzekering OHRA
3univeuniveCijfer:
8.0
Laagste Premie + vrije zorgkeuze
zorgverzekering Unive
4DitzoDitzoCijfer:
8.1
zorgverzekering Ditzo
5anderzorganderzorgCijfer:
7.3
zorgverzekering anderzorg
6FBTOFBTOCijfer:
8.0
zorgverzekering Unive
7hemahemaCijfer:
8.0
zorgverzekering hema
8zilverenkruisZilverenkruisCijfer:
8.2
zorgverzekering Pro life