5 redenen voor overstappen zorgverzekering

by Michael

Consumenten hebben nog even de tijd om de huidige basisverzekering en eventueel aanvullend pakket bij de zorgverzekeraar op te zeggen. De laatste dag waarop dat gedaan kan worden, is 31 december. Traditiegetrouw stappen de meeste mensen in de laatste week en zelfs pas op de laatste dag van het jaar over. Mocht er nog enige twijfel zijn ten aanzien van de keuze om wel of niet naar een andere zorgverzekeraar te gaan, dan is het zeker verstandig om met alle voordelen rekening te houden. Er zijn namelijk meerdere redenen die laten zien dat het verstandig kan zijn om wel voor een andere zorgverzekeraar te kiezen.

1. Besparen van geld
Een hele goede reden om de overstap wel te maken, is dat er vrijwel altijd geld kan worden bespaard. De enige manier waarop er geen geld kan worden bespaard als men op dit moment al de goedkoopste basisverzekering heeft en daarbij het hoogste eigen vrijwillig risico heeft gekozen. De meeste mensen zullen echter wel in de gelegenheid zijn om geld te besparen door op zoek te gaan naar een goedkopere polis. Het verschil tussen de duurste en goedkoopste zorgverzekering kan enkele honderden euro’s per jaar bedragen. Een besparing zit er dan ook vrijwel altijd in.

2. Verwachte zorgbehoefte
Een andere reden om over te stappen kan zijn dat er sprake is van een verwachte zorgbehoefte. Bijvoorbeeld als er gezinsuitbreiding wordt verwacht, maar ook als er een bril nodig is of als een van de kinderen scheve tanden heeft die met een beugel recht moeten worden gezet. De verschillen tussen aanvullende pakketten en tandartsverzekeringen zijn groot bij de zorgverzekeraars, zodat ook hier winst valt te behalen.

dokter ziekenhuis

3. Ander soort polis
De derde reden om wel over te stappen van zorgverzekering is dat de huidige polis niet de beste basisverzekering is, bijvoorbeeld doordat de vrije zorgkeuze ten aanzien van ziekenhuizen en specialisten zeer beperkt is. Kijk daarom altijd na of de huidige zorgverzekeraar contracten heeft gesloten met zorgaanbieders waar men zorg zou willen afnemen indien dat nodig zou zijn. Is er bijvoorbeeld een ziekenhuis of specialist in de buurt, waarmee de zorgverzekeraar een overeenkomst heeft?

4. Slechte service
Als de ervaringen op het gebied van service van de huidige zorgverzekeraar niet zo positief zijn, dan kan dat een uitstekende reden zijn om op zoek te gaan naar een andere zorgverzekeraar. De huidige polis kan opgezegd worden tot en met 31 december en daarna heeft men nog een maand de tijd om een goede keuze te maken.

5. Geen voordeel laten liggen
Het is uiteraard gemakkelijk om bij de huidige zorgverzekeraar te blijven, maar dan weet men vrijwel zeker dat er voordeel blijft liggen, waar niet van geprofiteerd wordt. Het is dan ook voor iedereen aan te raden om de laatste dagen van het jaar na te gaan of er betere opties beschikbaar zijn om de beste zorgverzekering af te sluiten. Kijk bijvoorbeeld ook of aansluiting bij een collectieve zorgverzekering tot de mogelijkheden behoort om zo van extra voordeel te profiteren in de vorm van een premiekorting.

Consumenten zijn zo langzamerhand wel gewend geraakt dat het zinvol is om vergelijkingen te maken met betrekking tot vaste lasten, maar toch maakt een ruime meerderheid geen gebruik van de mogelijkheid om over te stappen van zorgverzekering. Het blijkt tocht dat er sprake is van enige terughoudendheid ten aanzien van het wisselen van zorgverzekeraar. Dat is echter jammer en kan zelfs ten nadele van de consument zijn. In de eerste plaats is het aanbod enorm en biedt dat juist de mogelijkheid om niet alleen de ideale basisverzekering met of zonder aanvullend pakket af te nemen, maar ook de mogelijkheid om geld te besparen.

Angst voor overstappen
Er hoeft geen enkele angst te bestaan om de overstap te maken naar een andere verzekeraar. Het is bovendien heel simpel om de huidige polis op te zeggen en een nieuwe polis af te sluiten. Het is een kleine moeite, maar kan groot voordeel opleveren. Bovendien is het zo dat de inhoud van de dekking van de basisverzekering voor alle verzekerde Nederlanders gelijk is. Verder kan het zo zijn dat iemand die nog nooit gewisseld is van verzekeraar en bijvoorbeeld ook aanvullend verzekerd is, niet meer de beste polis heeft doordat de dekking van de aanvullende verzekering bijvoorbeeld niet meer aansluit.

beste zorg 2016

Als er nog nooit aan gedacht is om over te stappen, dan kan dit juist wel het moment zijn om even na te denken. Er hoeft geen overhaaste beslissing te worden genomen, maar wel kan alvast de huidige polis worden opgezegd. Dat dient namelijk voor het einde van het jaar te gebeuren, maar biedt de verzekerde daarna nog in de maand januari de optie om rustig op zoek te gaan naar de beste zorgverzekering die ook nog eens het meest voordelig uitpakt. Opzeggen en overstappen naar een andere verzekeraar kan vandaag of morgen en anders in de maand januari nog als de huidige polis uiterlijk op 31 december wordt opgezegd.

Voordeel laten liggen?
Waarom voordelen laten liggen? Wellicht omdat consumenten in de veronderstelling zijn dat het veel werk is om uit te zoeken wat een betere zorgverzekering kan zijn of dat het lastig is om van de huidige polis af te komen. Niets is echter minder waar, want zowel het opzeggen is heel eenvoudig als het maken van een vergelijking in het aanbod van verzekeraars. Het merendeel van de consumenten laat voordeel liggen terwijl het zo simpel is om op de premie te besparen of een betere aanvullende dekking af te sluiten.

In totaal is 20 procent van de consumenten wel eens overgestapt naar een andere verzekeraar en daarnaast is 7 procent twee keer van zorgverzekeraar gewisseld. Dan is er nog 2 procent van de consumenten die drie keer zijn overgestapt en 1 procent dat nog vaker voordeel haalt uit de mogelijkheid die geboden wordt om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Wie nog nooit is overgestapt, kan in elk geval even de moeite nemen om te kijken of er betere opties beschikbaar.

VerzekeraarVrije zorgkeuzePrijs / KwaliteitKortingPremie €385 eigen risicoPremie €885 eigen risicoBereken
1ziezoziezoCijfer:
8.0
Laagste Premie

beperkte vrije zorg
zorgverzekering Energiek
2OHRAOHRACijfer:
8.5
Meest Gekozen!

zorgverzekering OHRA
3univeuniveCijfer:
8.0
Laagste Premie + vrije zorgkeuze
zorgverzekering Unive
4DitzoDitzoCijfer:
8.1
zorgverzekering Ditzo
5anderzorganderzorgCijfer:
7.3
zorgverzekering anderzorg
6FBTOFBTOCijfer:
8.0
zorgverzekering Unive
7hemahemaCijfer:
8.0
zorgverzekering hema
8zilverenkruisZilverenkruisCijfer:
8.2
zorgverzekering Pro life

← vorige

volgende →