80 procent kiest voor aanvullende dekking

by Michael

In Nederland kiest ongeveer 80 procent voor een aanvullend pakket op de verplichte basisverzekering. Het is echter lang niet altijd gezegd dat er sprake is van een goede keuze, want in veel situaties is het zo dat de hoogte van de premie niet opweegt tegen de dekking die geboden wordt. Dat geldt niet alleen voor reguliere aanvullende zorgpakketten, maar bijvoorbeeld ook voor de tandartsverzekering. Daarnaast kijken mensen die al een aanvullende polis hebben niet elk jaar weer of de inhoud daarvan nog aansluit op de persoonlijke situatie. Het is dan ook van belang om goed te overwegen of het wel zinvol en voordelig is om extra zorg te verzekeren.

Kosten en vergoeding
De Patiëntenfederatie beaamt dat het in voorkomende situaties duurder kan zijn om uitgebreide zorg te verzekeren. Ook de Consumentenbond is van mening dat consumenten goed op moeten letten wat de voorwaarden zijn als de keuze voor een extra polis wordt gemaakt. De NPCF laat weten dat het van belang is om goed te berekenen of het voordeliger is om voor aanvullende zorg te kiezen.

beste zorg 2016

De uitkomst daarvan zal onder meer afhankelijk zijn van of de patiënt ook zorg afneemt en hoe uitgebreid de zorg is. De Consumentenbond wijst er verder weer op dat verzekerden die al een lange tijd uitgebreide zorg hebben verzekerd na moeten gaan of het nog nodig is of dat er bijvoorbeeld ook voor een minder uitgebreid pakket kan worden gekozen.

Tandartsverzekering
Een tandartsverzekering is een aanvulling op de basisverzekering, maar het is lang niet voor iedereen voordelig om voor deze extra polis te kiezen. Dat geldt helemaal als er sprake is van een gezond gebit en er bijvoorbeeld alleen maar gebruik wordt gemaakt van de jaarlijkse of halfjaarlijkse controle en eventuele gebitsreiniging. De kosten hiervan komen doorgaans niet boven een bedrag van 200 euro uit en als de premie hetzelfde kost, dan is er niet echt sprake van een situatie, waarin hoge kosten worden voorkomen. Als iemand over een slecht gebit beschikt, dan is er sprake van een andere situatie en kan het uiteraard wel lonend zijn om een goede tandartsverzekering af te sluiten.

Goedkope basisverzekering
Consumenten die toch het zekere voor het onzekere willen nemen en uitgebreide zorg willen verzekeren, kunnen op een andere manier toch geld besparen. Met betrekking tot de basisverzekeringen bieden een aantal zorgverzekeraars de gelegenheid om uit drie polissen te kiezen. Door de budgetpolis te kiezen, kan er fors op de premie worden bespaard en kan daarnaast voor een uitgebreidere aanvullende zorgpolis worden gekozen.

Het is altijd wel aan te raden om zowel de premies voor de basisverzekeringen als de premies voor aanvullende pakketten met elkaar te vergelijken. Bij een aanvullende polis is het bovendien van belang dat er ook goed gekeken wordt naar de inhoud van de dekking. Die is bij een basisverzekering voor iedereen gelijk, maar verzekeraars kunnen zelf de inhoud van het pakket voor aanvullende zorg bepalen. Consumenten kunnen dit jaar nog de huidige polis opzeggen en krijgen tot 1 februari de tijd om een nieuwe zorgverzekeraar te zoeken.

VerzekeraarVrije zorgkeuzePrijs / KwaliteitKortingPremie €385 eigen risicoPremie €885 eigen risicoBereken
1ziezoziezoCijfer:
8.0
Laagste Premie

beperkte vrije zorg
zorgverzekering Energiek
2OHRAOHRACijfer:
8.5
Meest Gekozen!

zorgverzekering OHRA
3univeuniveCijfer:
8.0
Laagste Premie + vrije zorgkeuze
zorgverzekering Unive
4DitzoDitzoCijfer:
8.1
zorgverzekering Ditzo
5anderzorganderzorgCijfer:
7.3
zorgverzekering anderzorg
6FBTOFBTOCijfer:
8.0
zorgverzekering Unive
7hemahemaCijfer:
8.0
zorgverzekering hema
8zilverenkruisZilverenkruisCijfer:
8.2
zorgverzekering Pro life

← vorige

volgende →