Basisverzekering goedkoper met verhogen eigen risico

by Michael

Wie bij een zorgverzekering kiest voor een hoger eigen risico profiteert in 2017 van een hogere premiekorting. Het gaat dan wel om het hoogste bedrag van 500 euro, waarmee het totale bedrag uitkomt op 885 euro. Verzekerden die deze keuze maken, moeten er natuurlijk wel rekening mee houden dat bij aanspraak op zorg waarvoor het eigen risico geldt er geld achter de hand moet zijn. Wie geld op de spaarrekening heeft staan of zonder problemen een bedrag kan voldoen, kan profiteren van de extra premiekorting die in 2017 hoger uitvalt in vergelijking met de korting die dit jaar gegeven wordt.

Premiekorting gemiddeld 233 euro

In 2017 kan de basisverzekering goedkoper uitvallen als de keuze voor het eigen risicobedrag op vrijwillige basis wordt gemaakt. Dat kan gemiddeld een korting opleveren van 233 euro op jaarbasis. De gemiddelde korting die dit jaar gegeven wordt, komt uit op een bedrag van 213 euro. Dat er sprake is van een stijging van de gemiddelde korting op de premie in 2017 komt doordat de korting meer gelijk wordt getrokken met de overige markt. Bij Zilveren Kruis Achmea, Prolife en Avéro Achmea die onder de maatschappij Achmea vallen, is er sprake van een premiekorting van 20 euro per maand bij het hoogste vrijwillig eigen risicobedrag van 500 euro.

Dat er een forse korting wordt gegeven op de premie maakt de basisverzekering uiteraard goedkoper. Het is echter wel zo dat de bovengenoemde zorgverzekeraars niet als goedkoopste uit de bus komen als het gaat om de maandpremie die op tafel moet worden gelegd voor het basispakket. Achmea is niet de goedkoopste zorgverzekeraar als voor het hoogste eigen risicobedrag wordt gekozen. Dat is namelijk Zekur die onder het label van Univé valt en de goedkoopste basisverzekering biedt bij een eigen risico van 885 euro. De premie die door Zekur in 2017 in rekening wordt gebracht voor de Gewoon Zekur Polis, komt dan uit op 77 euro per maand. De Friesland Zorgverzekeraar is wat dat betreft eveneens voordelig met een premie van 77,95 euro per maand. Het gaat hier om de Zelf Bewust Polis.

zorgerverzekering-top-10

Verhogen eigen risico

De vrijwillige keuze voor het verhogen van het eigen risico is vooral interessant voor degene die nauwelijks of geen zorgkosten maken. Het is echter nooit te voorspellen of er gedurende het jaar een beroep gedaan moet worden op de zorg. Overigens vindt een grote meerderheid van de verzekerden dat het bedrag dat aan eigen risico betaald moet worden op zichzelf al veel te hoog. Het verplichte bedrag komt namelijk uit op 385 euro. Iedereen moet voor zichzelf de afweging maken of het verstandig is om het bedrag te verhogen. Wie het risico wel wil verhogen, maar niet voor het hoogste bedrag wil gaan, heeft ook de mogelijkheid om voor het laagste bedrag van 100 euro te kiezen. Ook dat levert een premiekorting op, waardoor de basisverzekering goedkoper wordt. Wie echter geen geld achter de hand heeft, wordt aangeraden om goed te overwegen wel of niet de keuze voor een hoger vrijwillig eigen risico te kiezen.

← vorige

volgende →