Basisverzekering met aanvullend pakket duurder voor ouderen

by Michael

De premie van de basisverzekering gaat voor iedereen stijgen. Dat maakt het ook voor iedereen interessant om te zoeken naar de meest voordelige optie. Daarnaast is het zo dat een aanvullend pakket extra kosten met zich meebrengt. Naar nu blijkt, geldt dat voor ouderen die een basispolis hebben en een aanvullend pakket nemen over het algemeen duurder uit zijn dan jongeren. Het is zelfs zo dat een kwart van de zorgverzekeraars voor ouderen een hogere premie in rekening brengt. Het verschil in hoogte van de premie is zowel van toepassing op de aanvullende verzekering als op een tandartsverzekering. Deze informatie is afkomstig uit de gegevens van Zorgverzekering Informatie Centrum.

Hogere premie aanvullend pakket

Uit de gegevens van het onderzoek dat is uitgevoerd, blijkt dat ouderen voor een aanvullende verzekering naast het basispakket gemiddeld 11,30 euro meer premie betalen in vergelijking met jongeren die voor hetzelfde pakket kiezen. Bij het Zilveren Kruis blijkt het verschil het grootste te zijn. Het verschil dat ouderen moeten betalen voor een aanvullende verzekering in vergelijking met jongeren komt bij deze verzekeraar namelijk uit op een bedrag van 17,55 euro.

Bij de Amersfoortse is het verschil 17 euro en bij FBTO is er sprake van een verschil van 14,34 euro. Als er naar de tandartsverzekering gekeken wordt, is er eveneens sprake van een verschil tussen de zorgpremie die ouderen en jongeren ervoor moeten betalen. Gemiddeld komt het verschil uit op een bedrag van 6,30 euro. Bij het Zilveren Kruis is voor de tandartsverzekering het verschil ook weer het grootst. Daar betalen ouderen 10 euro meer dan jongeren voor dezelfde tandartspolis. Bij FBTO en De Amersfoortse geldt dat er bij de tandartspolis geen verschil in premie is tussen oudere en jongere verzekerden.

ouderen-zorg

Overstappen

Er zijn dit jaar meerdere redenen die het zeker zinvol maken om te onderzoeken of overstappen naar een andere zorgverzekeraar zinvol is. Daarbij kan eerst naar de basisverzekering worden gekeken, waar ondanks de premiestijging nog altijd opties zijn om zo goedkoop mogelijk uit te zijn. Het voordeligst is de budgetverzekering, maar die wordt niet door iedereen wenselijk geacht vanwege de beperkte vrije zorgkeuze. De naturapolis is een goede tweede keuze met wat meer vrije zorgkeuze. Wie echter altijd wil bepalen van welke zorgaanbieder zorg wordt afgenomen, is wat duurder uit. Er kan dan namelijk voor de restitutiepolis gekozen worden. Wie niet de hoofdprijs wil betalen, maar wel verzekerd wil zijn van een goede vrije zorgkeuze kan een combinatiepolis afsluiten.

Als er naar de aanvullende zorgverzekering wordt gekeken dan is het zeker voor ouderen aan te raden om eens goed naar de premie en de voorwaarden te kijken van de huidige verzekeraar. De kans is namelijk groot dat er bij een andere zorgverzekeraar betere voorwaarden worden geboden voor een lagere premie. Datzelfde geldt ook voor de tandartsverzekering. Het overstappen van zorgverzekering of dat nu een basisverzekering, aanvullende polis of tandartsverzekering betreft, kan tot en met 31 januari 2017. Overstappen in de maand januari kan alleen als de bestaande polis voor 1 januari 2017 is opgezegd.

← vorige

volgende →