Bij overstappen zorgverzekering nog goedkoper laten worden

by Michael

De kosten voor een zorgverzekering zijn een maandelijkse last en daarop kan natuurlijk op worden bespaard. De inhoud van de dekking van de basisverzekering is voor iedereen gelijk, zodat wat dat betreft altijd naar de goedkoopste polis kan worden gezocht. Het enige waarmee dan rekening moet worden gehouden, is de vrije zorgkeuze. Dat de inhoud van de dekking van de basispolis voor iedereen gelijk is, betekent namelijk nog niet dat er geen verschillende versies bestaan. Die zijn er namelijk wel, zoals een budgetpolis, standaard naturapolis en restitutiepolis. Op basis van deze versies kan de voorkeur voor een polis worden bepaald en aan de hand daarvan kan een goedkope zorgverzekering worden afgesloten die nog goedkoper kan worden als er met een aantal punten rekening wordt gehouden.

tips-goedkoopste-zorgverzekering

Vergelijking maken
De eerste stap voor het overstappen om voordeliger uit te zijn, is het maken van een vergelijking in het aanbod. Het is dan handig om van bestaande overzichten gebruik te maken, waarin de premies voor basisverzekeringen van verzekeraars op een rijtje staan vermeld. Zo kan snel gezien worden welke zorgverzekeraars vanwege de hoogte van de premie al uitgesloten kunnen worden en welke een kans maken vanwege de lage premie.

Dat leidt al tot een eerste schifting en maakt het concreet vergelijken vervolgens nog gemakkelijker. Nadat een eerste schifting is gemaakt, is bekend welke zorgverzekeraars een basisverzekering met een lage premie bieden. Op dat moment kan er gekeken worden naar de mogelijkheid om voor een extra korting in aanmerking te komen.

Extra kortingen op premie
Het overzicht met laagste premies laat zien dat er verschillende mogelijkheden zijn om een goedkope zorgverzekering af te sluiten. Daarmee is echter de laatste stap nog niet gezet, want het kan nog goedkoper. Er zijn meerdere opties om voor een korting van de zorgverzekeraar in aanmerking te komen. Een bekende mogelijkheid is bijvoorbeeld om van een collectief gebruik te maken.

Als de zorgverzekeraar bijvoorbeeld een overeenkomst met de werkgever heeft afgesloten, dan kan dat leiden tot een korting van 10 procent op de premie van de zorgverzekering. Naast werkgevers zijn er ook verenigingen die overeenkomsten hebben met verzekeraars en waarvoor een collectieve verzekering beschikbaar is.

Een extra korting op de premie kan eveneens worden verkregen indien besloten wordt om zelf risico te dragen naast het wettelijk verplichte eigen risico. Verzekeraars bieden daarvoor de keuze uit meerdere bedragen die variëren tussen 100 en 500 euro. Door voor een beperkt hoger eigen vrijwillig risico te kiezen van bijvoorbeeld 100 euro kan er een kleine korting wordt verstrekt. Als echter voor het hoogste bedrag aan eigen risico gekozen wordt, dan geldt dat de korting veel hoger uitvalt met bedragen tot 20 euro.

Besparen op de zorgverzekering in 2016 kan altijd door eerst naar de goedkoopste basisverzekeringen te kijken en daarna van de opties gebruik te maken om de zorgverzekering nog goedkoper te laten zijn. Vergeet niet om de huidige polis in ieder geval tijdig op te zeggen. Ook als er nog twijfel bestaat om wel of niet naar een andere zorgverzekeraar te gaan.

VerzekeraarVrije zorgkeuzePrijs / KwaliteitKortingPremie €385 eigen risicoPremie €885 eigen risicoBereken
1ziezoziezoCijfer:
8.0
Laagste Premie

beperkte vrije zorg
zorgverzekering Energiek
2OHRAOHRACijfer:
8.5
Meest Gekozen!

zorgverzekering OHRA
3univeuniveCijfer:
8.0
Laagste Premie + vrije zorgkeuze
zorgverzekering Unive
4DitzoDitzoCijfer:
8.1
zorgverzekering Ditzo
5anderzorganderzorgCijfer:
7.3
zorgverzekering anderzorg
6FBTOFBTOCijfer:
8.0
zorgverzekering Unive
7hemahemaCijfer:
8.0
zorgverzekering hema
8zilverenkruisZilverenkruisCijfer:
8.2
zorgverzekering Pro life

Start hier de Zorgvergelijker:

← vorige

volgende →