Gemiddelde premie basisverzekering ruim 109 euro

by Michael

De gemiddelde premie voor de basisverzekering komt in 2017 uit op ruim 109 euro. Dit is de zorgpremie bij het standaard en wettelijke verplichte eigen risico van 385 euro. Het gaat hier om een gemiddeld bedrag. Het is dan ook altijd mogelijk om op zoek te gaan naar de goedkopere zorgverzekeringen die het basispakket voor een lager bedrag aanbieden. Er zijn zeker zorgverzekeraars die met de maandpremie ver onder het gemiddelde uitkomen. Dat betekent dat er uit het aanbod met goedkope zorgverzekeraars een keuze kan worden gemaakt, waarbij met meerdere voorkeuren rekening gehouden kan worden.

Stijging van 7,5 procent

Nu de gemiddelde premie voor volgend jaar uitkomt op ruim 109 euro betekent dat er in verhouding tot de verzekeringen van dit jaar er sprake is van een stijging van 7,5 procent. Dat er sprake is van een forse stijging van de maandpremie heeft verschillende oorzaken. Zo is er onder meer sprake van een uitbreiding van het basispakket en van het gebruik van zorg. De hoogte van de zorgpremies zijn daarnaast afhankelijk van de hoeveelheid reserves van de zorgverzekeraars.

premies-zorg-2017

Minister Schippers van Volksgezondheid was overigens in de maand september nog in de veronderstelling dat er slechts sprake zou zijn van een stijging van 3,50 euro. Die verwachting is niet uitgekomen nu er sprake is van een stijging van bijna 10 euro per maand. Er is namelijk geen enkele verzekeraar die aan deze verwachting is tegemoet gekomen. Naast dat er sprake is van een stijging van de maandpremie voor de basisverzekering geldt dat consumenten ook rekening kunnen houden met een stijgende premie voor eventuele aanvullende zorgverzekeringen. Wie van een aanvullend pakket gebruik wenst te maken, wordt aangeraden om ook op dat gebied een goede vergelijking te maken.

Bijna de helft consumenten op zoek naar lage premie

Er is een peiling uitgevoerd door Metro en daaruit blijkt dat bijna de helft van de consumenten het streven heeft om een zorgverzekeraar te vinden die een lagere premie hanteert. Aangezien het verschil tussen de goedkoopste zorgverzekering en de duurste polis 25,10 euro bedraagt, liggen daar zeker kansen voor de consument om voordeliger uit te zijn. Er zijn overigens ook andere mogelijkheden om te besparen op de zorgverzekeringspremie.

Dat kan bijvoorbeeld door volgend jaar geen gebruik meer te maken van aanvullende zorgpakketten. Maar liefst 20 procent van de respondenten geeft aan dat dit een goede optie is om te besparen op de uitgaven. Er zijn dan ook meerdere consumenten die gebruik gaan maken van de mogelijkheid om het aanvullend pakket op te zeggen en alleen nog maar voor de basisverzekering kiezen. Overigens wordt minder vaak gekozen voor het verhogen van het eigen risico door vrijwillig een hoger bedrag te kiezen. 12 procent van de respondenten heeft aangegeven deze optie te overwegen. Het is zeker aan te raden om met een kritische blik te kijken naar de premies en naar de overige voorwaarden. Door de tijd te nemen de aanbiedingen goed met elkaar te vergelijken, kan de consument voor de goedkoopste zorgverzekering kiezen.

← vorige

volgende →