Goedkope basisverzekering met vrijwillig eigen risico

by Michael

Het blijkt dat er steeds meer mensen zijn die de keuze maken voor een vrijwillig eigen risico bij de basisverzekering. Dat wordt onder meer gedaan om de kosten van de maandelijkse premie te drukken. Die premie stijgt volgend jaar aanzienlijk. Als er gekeken wordt naar het percentage dat in 2006 voor een vrijwillig risicobedrag koos en dit jaar, dan is er sprake van een toename van 5 procent. Dit jaar maakt 12 procent van de verzekerden gebruik van de mogelijkheid om de premie lager te laten uitkomen door voor een vrijwillig risicobedrag te kiezen. Deze informatie is afkomstig uit het onderzoek dat door het Centraal Plan Bureau is gepresenteerd.

Verhoging van 100 tot 500 euro

Verzekerden kunnen de basisverzekering goedkoper laten worden door voor een vrijwillige verhoging van het risicobedrag te kiezen. De verhoging varieert tussen 100 euro en 500 euro. Het wettelijke bedrag dat voor iedere verzekerde verplicht is aan eigen risico bedraagt voor 2017 net als dit jaar 385 euro. Uit de informatie van het CPB blijkt dat maar liefst 80 procent van de consumenten met het hoogste vrijwillige eigen risico van 500 euro daarvan financieel voordeel heeft.

eigen-risico-2017

De korting op de zorgpremie voor de basisverzekering is in dat geval namelijk groter dan de betalingen die extra door de verzekerde gedaan moeten worden vanuit het eigen risico. Er is volgens het CPB in dat kader minder vaak financieel voordeel weggelegd voor verzekerden die voor een lager bedrag aan eigen risico kiezen. Overigens maken mannen vaker dan vrouwen de keuze om wat extra risico te nemen. Verder is het zo dat jongeren, hoogopgeleiden en consumenten met een hoog inkomen voor deze optie kiezen. Dan is er nog een groep die een voorkeur heeft voor deze optie en dat zijn personen die over het algemene met lage zorgkosten te maken hebben.

Ieder jaar bewust kiezen

Het is niet zo dat er altijd een rationele keuze wordt gemaakt. Uit de gegevens van het CPB blijkt namelijk dat 7 procent van de verzekerden die een keuze voor een vrijwillige verhoging heeft gemaakt er financieel niet beter van werden als er gekeken wordt naar het zorggebruik in de voorgaande twee jaren. Er wordt dan ook verondersteld dat er niet ieder jaar een bewuste keuze wordt gemaakt, maar dat men de basisverzekering onder dezelfde voorwaarden laat doorlopen. Overigens pakt het ook voor de verzekeraars voordelig uit als verzekerden voor een vrijwillige verhoging kiezen.

 

In de periode van 2009 tot en met 2013 is er sprake van een financieel voordeel voor verzekeraars van 330 euro per verzekerd persoon. Dat heeft er natuurlijk onder meer mee te maken dat de consumenten die vrijwillig voor een verhoging kiezen over het algemeen gezonder zijn. Verzekerden die een zorgbehoefte hebben, kiezen toch minder snel voor een verhoging. Als er naar het gemiddelde bedrag wordt gekeken dat een verzekerde met een verhoging van het eigen risico van de basisverzekering uit eigen zak betaald dan gaat dat om een bedrag van 70 euro. De premiekorting kwam daarbij uit op 165 euro.

← vorige

volgende →