Goedkope basisverzekering of dure restitutiepolis?

by Michael

De vrije zorgkeuze is een punt waar consumenten over nadenken bij het afsluiten van een zorgverzekering. Een ander punt is de prijs die er maandelijks voor moet worden betaald. Daarin moet dan ook een afweging worden gemaakt. Het is namelijk niet mogelijk om van 100 procent vrije zorgkeuze te profiteren en de laagste premie te betalen. De keuze voor een restitutiepolis wordt vaak gemaakt als de vrije zorgkeuze de voorkeur geniet boven de laagste premie. Het is echter niet altijd zo dat een dure polis standaard op een volledige vergoeding recht geeft of dat er een volledige vrije artsenkeuze bestaat.

Geen volledige vergoeding

Patiëntenfederatie Nederland vertegenwoordig meer dan 160 patiëntenorganisaties en deze federatie stelt dat verzekerden met een dure restitutiepolis ook vaak moeten bijbetalen of niet altijd terecht kunnen in een ziekenhuis van hun voorkeur. Het is namelijk zo dat aan vrijwel al deze dure polissen er voorwaarden verbonden zijn. Deze voorwaarden geven zorgverzekeraars het recht om niet tot een volledige vergoeding van zorg over te gaan. Het is namelijk zo dat deze verzekeraars alleen maar tot het niveau van de gangbare tarieven een vergoeding hoeven te verstrekken.

vrije-zorgkeuze

De vergoeding die de verzekerde ontvangt, kan dan ook afhankelijk zijn van de overeenkomst die de verzekeraar met de zorgaanbieder gemaakt heeft. Als de verzekerde met een dure restitutiepolis de keuze maakt om naar een dure zorgverlener te gaan, dan bestaat de kans dat er zelf een deel van de zorgkosten betaald moet worden. Verder is er sprake van een zogenoemd omzetplafond. Dat houdt in dat verzekeraars met zorgaanbieders, zoals klinieken en ziekenhuizen afspraken maken ten aanzien van het maximale aantal behandelingen. Als dat maximum aantal is bereikt, dan volgt er geen vergoeding meer voor operaties. De vrije zorgkeuze lijkt in theorie dan inderdaad mogelijkheden te bieden, maar in de praktijk kan het geheel anders uitpakken.

Polissen in 2017

Zorgverzekeraars dienen met betrekking tot de zorgverzekering voor 2017 te laten weten om wat voor soort polis het gaat die er afgesloten kan worden. Daarbij wordt er een onderscheid gemaakt tussen naturapolissen, combinatiepolissen en restitutiepolissen. Daarnaast is er nog een variant in de vorm van een zogenoemde budgetpolis. Dit betreft een naturapolis, maar wel met een minder uitgebreide vrije zorgkeuze. Het is dan ook zo dat deze budgetzorgverzekering het meest goedkoop is om af te sluiten.

Overigens wordt het probleem volgens de Patiëntenfederatie Nederland niet opgelost door de polissen een specifieke benaming te geven. Het is nog altijd niet 100 procent duidelijk of er aan de restitutieverzekering ook beperkingen zijn verbonden. De voorkeur gaat dan ok eerder uit om de polissen anders te benoemen in de vorm van zuivere restitutie, natura en budget. Dan wordt in elk geval voor de verzekerde meer duidelijkheid geboden waar bij de afname van zorg op kan worden gerekend.

Wie niet specifiek gebruik wil maken van een zo ruim mogelijke vrije zorgkeuze heeft uiteraard de mogelijkheid om een goedkope basisverzekering af te sluiten. Dan hoeft er in elk geval maandelijks een minder hoge premie voor de zorgverzekering te worden betaald.

VerzekeraarVrije zorgkeuzePrijs / KwaliteitKortingPremie €385 eigen risicoPremie €885 eigen risicoBereken
1ziezoziezoCijfer:
8.0
Laagste Premie

beperkte vrije zorg
zorgverzekering Energiek
2OHRAOHRACijfer:
8.5
Meest Gekozen!

zorgverzekering OHRA
3univeuniveCijfer:
8.0
Laagste Premie + vrije zorgkeuze
zorgverzekering Unive
4DitzoDitzoCijfer:
8.1
zorgverzekering Ditzo
5anderzorganderzorgCijfer:
7.3
zorgverzekering anderzorg
6FBTOFBTOCijfer:
8.0
zorgverzekering Unive
7hemahemaCijfer:
8.0
zorgverzekering hema
8zilverenkruisZilverenkruisCijfer:
8.2
zorgverzekering Pro life

← vorige

volgende →