Goedkope basisverzekering ook met minder korting op jaarpremie

by Michael

De zorgverzekeringen worden allemaal duurder en ook op andere gebieden lopen consumenten voordeel mis. Er wordt namelijk in 2017 door de meeste zorgverzekeraars ook minder korting gegeven als de basisverzekering voor een heel jaar ineens wordt betaald. Dat is weer een tegenvallen voor de verzekerden die proberen zo goedkoop mogelijk uit te zijn. Door de zorgpremie aan het begin van het jaar ineens voor het hele jaar vooruit te betalen, kon er van een aantrekkelijke korting geprofiteerd worden. RTL Z heeft onderzoek gedaan en de korting wordt volgend jaar in elk geval aanzienlijk minder.

Jaarlijkse premiebetaling

Het blijkt dat één op de acht verzekerden van een extra voordeel profiteert door de zorgpremie voor twaalf maanden ineens te betalen. Dat komt neer op honderdduizenden consumenten die van een paar procent korting profiteren. Er is voor deze mensen nu sprake van een dubbel nadeel. Aan de ene kant stijgt de zorgpremie fors en aan de andere kant wordt er ook nog eens beknibbeld op de premiekorting.

premie-zorgverzekering-2017

Als er op jaarbasis 1.000 euro aan premie wordt betaald en er een korting wordt gegeven van 3 procent dan scheelt dat 30 euro. Bij een lagere premiekorting is het haast al niet meer interessant om de premie in één keer te betalen. Dat kan nog overigens nog wel interessant zijn voor mensen die net rond de grens voor het betalen van vermogensrendementheffing zitten. Als de premie op 31 december wordt betaald voor een heel jaar kan dat net wat belasting schelen.

Premiekorting van 3 procent naar 1 procent

De zorgverzekering die speciaal bestemd is voor consumenten met een lager inkomen, zoals de IZA Cura kent tot heden een korting op de jaarpremie van 3 procent. De klanten bij deze zorgverzekeraar gaan er voor wat betreft het jaarvoordeel het meeste op achteruit. De korting daalt hier namelijk van 3 procent naar 1 procent. Dat komt onder meer doordat het label in VGZ opgaat met ingang van volgend jaar en daarom wordt de premiekorting voor iedereen gelijkgesteld. Bij de meeste zorgverzekeraars wordt de korting 1 procent minder.

Zo gaat de premiekorting voor de basisverzekering bij CZ van 3 procent naar 2 procent. Dat geldt ook voor de zorgverzekering van Zorg en Zekerheid. Bij DSW blijft er nog een korting over van 1 procent. De korting bedroeg hier 2 procent. Een reden om de klanten minder voordeel te geven bij het vooruitbetalen van de zorgpremie is de dalende rente bij banken. Het gebeurt overigens niet snel dat zorgverzekeraars dergelijke maatregelen nemen.

Wie goedkoop uit wil zijn, kan alsnog profiteren van de lagere korting die gegeven wordt als de basisverzekering ineens wordt betaald. Ook 1 procent korting betekent nog dat er voordeel behaald kan worden. Zoveel rente wordt er bijvoorbeeld op de spaarrekening momenteel niet gegeven. Verder kan het handig zijn om zoveel mogelijk opties te onderzoeken om niet alleen een goedkope zorgverzekering te kunnen afsluiten, maar daarbij ook te profiteren van de hoogste korting als er ineens per jaar wordt betaald.

← vorige

volgende →