Half miljoen overstappers zorgverzekering

by Michael

Het is opvallen dat een groot deel van de consumenten echt tot het laatste moment wacht met het overstappen van zorgverzekering. In de laatste drie dagen van het jaar is het de verwachting dat alsnog een half miljoen verzekerden op het laatste ogenblik besluit de huidige polis op te zeggen en de overstap te maken naar een ander. Er zijn veel tips en adviezen die opgevolgd kunnen worden om de beste keuze te maken. Dat komt zeker van pas, want het aanbod is zeer divers en verschilt ook nog eens per verzekeraar.

Beste basisverzekering
Bij het overstappen, ligt er uiteraard een reden aan ten grondslag om de keuze te maken naar een andere zorgverzekeraar te gaan. Voor de meeste mensen geldt dat een besparing op de premie die maandelijks voldaan moet worden de aanleiding is om alsnog te besluiten de overstap te maken. Anderen geven weer de voorkeur aan het zoeken naar de beste basisverzekering. De reden voor het overstappen, kan in elk geval als uitgangspunt worden gebruikt, waarbij het dan niet uitmaakt of op zoek wordt gegaan naar de goedkoopste zorgverzekering of dat men graag de beste basisverzekering wenst af te sluiten.

ziekenhuis

Het is namelijk in beide situaties vooral een kwestie van vergelijken. Bij het zoeken naar de laagste premie kan van het handige overzicht van verzekeraars en de bijbehorende zorgpremies gebruik worden gemaakt. Zo wordt meteen inzicht verkregen in de hoogte van de premies en de verschillen tussen de laagste en hoogste zorgpremies worden dan eveneens snel duidelijk. Bij het zoeken naar de beste basisverzekering geldt dat het de polis betreft die de meest ruime vergoedingen biedt en dan komt men al snel uit bij de restitutiepolis.

Dat is wel een wat duurdere zorgpolis, maar biedt ook de meeste vrije zorgkeuze. Het is tegenwoordig de vrije zorgkeuze die het belangrijkst elementen vormt bij het uitzoeken van een basisverzekering. Dat is ook een reden dat de budgetpolis zo goedkoop is, want met een dergelijke basisverzekering is de keuze het meest beperkt. Daarentegen is het ook de goedkoopste zorgverzekering die er is, maar moeten mensen wel nagaan of de zorgverleners of specialisten in de eigen omgeving wel gecontracteerd zijn door de zorgverzekeraar.

Aanvullende zorgverzekering
De inhoud van de basisverzekering is qua dekking voor iedereen gelijk ongeacht het type polis dat gekozen wordt. Bij een aanvullende zorgverzekering werkt dat echter anders, want daarmee hebben de zorgverzekeraars de vrijheid om daar zelf invulling aan te geven. Wie dan ook op zoek gaat naar een aanvullend zorgpakket wordt zeker aangeraden om bij meerdere zorgverzekeraars de mogelijkheden met elkaar te vergelijken. De dekking kan echt zeer verschillend zijn. Dat geldt eveneens voor de tandartsverzekeringen die worden aangeboden door de verzekeraars.

Er zijn een aantal opties om nog voor een korting op de goedkoopste zorgverzekering of beste basisverzekering in aanmerking te komen. Bijvoorbeeld via een collectiviteitsverzekering, maar ook door de keuze te maken voor het vrijwillig verhogen van het bedrag van het eigen risico van de zorgverzekering.

← vorige

volgende →