Hoe de weg vinden in jungle van zorgverzekeringen?

by Michael

Er is in Nederland sprake van een jungle aan zorgverzekeringen. Er zijn zoveel opties dat veel consumenten het er maar bij laten zitten en niet op zoek gaan naar een andere zorgverzekeraar. Dat is jammer, want het kan veel geld schelen op jaarbasis door wel een goede vergelijking te maken en een nieuwe basisverzekering met eventueel een aanvullend pakket af te sluiten. Dat er sprake is van een jungle aan zorgverzekeringen is op te maken uit de informatie die de Consumentenbond hierover naar buiten heeft gebracht. Volgens deze bonus zijn er maar liefst 1.200 keuzeopties voor een zorgpolis.

1.200 keuzeopties voor zorgpolis

Met een aanbod van 1.200 opties voor het afsluiten van een zorgverzekering is er inderdaad sprake van een ondoorzichtige jungle. De Consumentenbond laat bovendien weten dat veel van de polissen hetzelfde zijn. Daar is namelijk onderzoek naar verricht en de bond wil nu dat de Nederlandse Zorgautoriteit maatregelen gaat nemen om het oerwoud aan te pakken. Overigens waren er het afgelopen jaar nog 1.400 opties om uit te kiezen, zodat de jungle wel wat is verkleind. De Consumentenbond stelt zich op het standpunt dat alleen de polissen die zich echt onderscheiden moet blijven en dat er duidelijkheid over de verschillen moet worden geboden. De verzekeraars geven onvoldoende informatie over zorgpolissen die vrijwel gelijk zijn of zelfs helemaal gelijk zijn.

Inhoud basispakket

De inhoud van het basispakket is gelijk voor iedereen. De prijs en de gecontracteerde zorg kunnen per pakket en per verzekeraar verschillen. Als er naar de voorwaarden van de restitutiepolissen wordt gekeken bij verschillende zorgverzekeraars dan zijn deze nagenoeg identiek aan elkaar. Ook met betrekking tot de naturaverzekeringen geldt dat er weinig verschillen in de voorwaarden te vinden zijn. Er zijn in Nederland vier grote zorgverzekeraars die met hun aanbod van zorgpolissen 90 procent van de markt bedienen. Elk groot concern heeft weer meerdere labels, waar een consument een basispolis kan afsluiten.

 

Hoe een keuze maken?

Het is natuurlijk onbegonnen werk om alle 1.200 opties die beschikbaar zijn bij langs te gaan. Dat hoeft echter ook niet. Het gebruikmaken van een vergelijkingssite waar verzekeraars en premies vermeld staan, biedt namelijk uitkomst. Er kan dan namelijk op een hele simpele manier inzicht verkregen worden in de verschillen in premie. Om tot een goede keuze te komen, is het eerst van belang om te bepalen welk type basisverzekering het beste is. Dat kan per individu verschillen en is onder meer afhankelijk van de voorkeur voor een vrije zorgkeuze en van de portemonnee.

 

Zo is een restitutiepolis het duurst, gevolgd door de combinatiepolis, waarna de naturapolis komt voor een voordelige prijs en het rijtje eindigt met een budgetbasisverzekering die het goedkoopst is. Als eerst een keuze wordt gemaakt uit deze typen dan kan vervolgens een goede vergelijking worden gemaakt. De jungle beperkt zich dan namelijk al weer sterk. Verder kan ieder individu bepalen om wel of niet een aanvullend zorgpakket of een tandartsverzekering af te sluiten. Daarbij speelt de eigen zorgbehoefte een rol.

← vorige

volgende →