Hoger eigen risico populair

by Michael

Er geldt voor iedere basisverzekering een eigen risico van 385 euro per jaar, maar consumenten kunnen daarnaast nog voor een extra bedrag kiezen. Het blijkt dat de populariteit voor de keuze van een extra bedrag aan het toenemen is, want aan de hand van gedane aanvragen, blijkt dat er volgend jaar ongeveer 25 procent voor een vrijwillig eigen risico gaat kiezen. De belangrijkste reden waarom deze keuze wordt gemaakt, is dat er daardoor een korting op de premie wordt verkregen, zodat de goedkope zorgverzekering nog goedkoper wordt. Aan het eind van 2014 bedroeg dat percentage 16,7 procent, zodat het er nu op lijkt dat het vrijwillig verhogen van het bedrag populairder wordt.

eigen-risico

Eigen risicobedrag verhogen
Het verhogen van het eigen risicobedrag biedt consumenten verschillende bedragen om uit te kiezen. Er zijn vijf vaste bedragen beschikbaar. Zo kan er voor een verhogen van 100 euro, 200 euro, 300 euro, 400 euro of 500 euro worden gekozen. Naarmate het gekozen bedrag hoger uitvalt, zal de korting op de zorgpremie ook hoger uitvallen. Het merendeel van de consumenten kiest er overigens niet voor om het wettelijke verplichte bedrag vrijwillig te verhogen.

Als er wel voor wordt gekozen, dan kiezen de meeste consumenten meteen voor het hoogste bedrag. Daar valt namelijk het meeste op te verdienen en het voordeel op de premie van de goedkope zorgverzekering kan daarmee wel oplopen tot een bedrag van 200 euro of zelfs meer op jaarbasis. De hoogte van de korting varieert overigens weer per verzekeraar, zodat het zeker interessant is om na te gaan, welke van de verzekeraars wat dat betreft het meeste voordeel heeft te bieden.

Wel of niet risico nemen
De keuze voor een vrijwillig bedrag wordt zoals gezegd beloond door de verzekeraar die hierdoor zelf minder risico loopt voor het bedrag als er een beroep op de zorg wordt gedaan. Er kan gesteld worden dat het lonend is als de zorgkosten waarop het eigen risico van toepassing is niet boven een bedrag van ongeveer 585 euro uitkomt. Als het gehele eigen risicobedrag namelijk betaald moet worden, dan valt het voordeel van de korting op de premie van ongeveer 200 euro op jaarbasis weg en zal de verzekerde zelf 685 euro moeten bijleggen.

Als er minder of geen zorgkosten in 2016 worden gemaakt, dan wordt volop van het voordeel van de korting op de premie van de basisverzekering geprofiteerd. Of er wel of niet een beroep gedaan gaat worden op de zorg is uiteraard nu nog niet te voorzien. Degene die het risico wil nemen en ook in staat is om het bedrag op te hoesten indien er wel gebruik moet worden gemaakt van zorg, kan uiteraard de keuze maken voor het verhogen van het bedrag van het wettelijk eigen risico.

Het is in elk geval aan te raden om bij het maken van een vergelijking om een goedkope zorgverzekering af te sluiten na te gaan wat het extra voordeel is bij de keuze voor een vrijwillig eigen risico van 500 euro.

VerzekeraarVrije zorgkeuzePrijs / KwaliteitKortingPremie €385 eigen risicoPremie €885 eigen risicoBereken
1ziezoziezoCijfer:
8.0
Laagste Premie

beperkte vrije zorg
zorgverzekering Energiek
2OHRAOHRACijfer:
8.5
Meest Gekozen!

zorgverzekering OHRA
3univeuniveCijfer:
8.0
Laagste Premie + vrije zorgkeuze
zorgverzekering Unive
4DitzoDitzoCijfer:
8.1
zorgverzekering Ditzo
5anderzorganderzorgCijfer:
7.3
zorgverzekering anderzorg
6FBTOFBTOCijfer:
8.0
zorgverzekering Unive
7hemahemaCijfer:
8.0
zorgverzekering hema
8zilverenkruisZilverenkruisCijfer:
8.2
zorgverzekering Pro life

 

Start hier de Zorgvergelijker:

← vorige

volgende →