Kerstvakantie ideale gelegenheid om zorgverzekeringen te vergelijken

by Michael

De kerstvakantie is een periode van feest en drukte, maar ook van vrije tijd die benut wordt om even de tijd te nemen en zorgverzekeringen te vergelijken. Het is niet voor niets dat er in de periode rond kerst en zelfs tot en met de laatste dag van het jaar de meeste overstappers geconstateerd worden. In principe krijgen consumenten al vanaf 19 november de gelegenheid om op zoek te gaan, want dat is de dag waarop alle premies voor het nieuwe zorgverzekeringsjaar bekendgemaakt worden. Veel consumenten stellen het echter uit en maken pas in de kerstvakantie gebruik van de mogelijkheid om de mogelijkheden bij verschillende zorgverzekeraars te vergelijken.

zorgverzekering 2016

Overstappen
De keuze om wel of niet over te stappen naar een andere zorgverzekeraar heeft vaak een financiële reden, want doordat het een maandelijkse kostenpost is, kijken veel consumenten naar de mogelijkheid om zich zo goedkoop mogelijk te verzekeren. Elk jaar wijzigen de premies, zodat het maar zo kan zijn dat de huidige polis volgend jaar niet meer zo goedkoop lijkt te zijn in vergelijking met andere basisverzekeringen.

Er wordt in ieder geval ruimschoots de gelegenheid gegeven om over te stappen en dat wordt vooral massaal gedaan tijdens de kerstvakantie. Het is zelfs zo dat een groot aantal mensen wacht tot en met de laatste dagen van het jaar om een definitieve keuze te maken. Vaak is daar al wel een oriëntatieperiode aan vooraf gegaan, zodat niet pas op het laatste moment nog een uitgebreid vergelijkingsonderzoek moet worden gedaan.

In de laatste weken van het jaar wordt er ook veelvuldig contact opgenomen met zorgverzekeraars om vragen te stellen. Het gaat dan onder meer om vragen met betrekking tot het opzeggen van de huidige polis, maar ook met betrekking tot het eigen risico en vergoedingen voor behandelingen. Indien er nagedacht wordt over het overstappen naar een andere zorgverzekeraar kan het in ieder geval verstandig zijn om de huidige polis vast op te zetten. Er wordt namelijk ook in januari nog de gelegenheid geboden om een basisverzekering bij een nieuwe zorgverzekeraar af te sluiten.

Vergelijking maken
Het maken van een vergelijking tussen de basisverzekeringen wordt vooral gedaan op basis van de laagste premie. Er zijn ook in 2016 weer een aantal zorgverzekeraars die de mogelijkheid bieden om een voordelige zorgverzekering af te sluiten. Een voorbeeld daarvan is Zekur die een premie in rekening brengt van 86 euro per maand. Daarop kan nog een korting worden verkregen indien voor het vrijwillig eigen risico wordt gekozen. Ook Anderzorg, Univé, Menzis en Ditzo bieden voordelige basisverzekeringen aan.

Het is dan ook zeker mogelijk om op zoek te gaan naar de goedkoopste zorgverzekering, waarbij er met de voorkeur voor een vrijwillig eigen risico rekening gehouden kan worden. Bovendien kunnen consumenten in voorkomende situaties profiteren van een extra korting, bijvoorbeeld door bij een vakbond aangesloten te zijn of door bij een werkgever te werken die een overeenkomst heeft met een zorgverzekeraar. De korting op de premie wordt ook wel de collectiviteitskorting genoemd.

VerzekeraarVrije zorgkeuzePrijs / KwaliteitKortingPremie €385 eigen risicoPremie €885 eigen risicoBereken
1ziezoziezoCijfer:
8.0
Laagste Premie

beperkte vrije zorg
zorgverzekering Energiek
2OHRAOHRACijfer:
8.5
Meest Gekozen!

zorgverzekering OHRA
3univeuniveCijfer:
8.0
Laagste Premie + vrije zorgkeuze
zorgverzekering Unive
4DitzoDitzoCijfer:
8.1
zorgverzekering Ditzo
5anderzorganderzorgCijfer:
7.3
zorgverzekering anderzorg
6FBTOFBTOCijfer:
8.0
zorgverzekering Unive
7hemahemaCijfer:
8.0
zorgverzekering hema
8zilverenkruisZilverenkruisCijfer:
8.2
zorgverzekering Pro life

← vorige

volgende →