Mogelijk een einde aan goedkope collectieve zorgverzekering

by Robbert

Minister Schippers van Volksgezondheid heeft gedreigd met de mogelijkheid om gezamenlijk op basis van collectiviteit een zorgverzekering af te sluiten. Daarmee reageert de minister op het nieuws dat naar buiten is gekomen en waaruit blijkt dat er nauwelijks voordeel wordt geboden met een goedkope collectieve zorgpolis. Er zijn een groot aantal verzekerden in Nederland die bij een collectief zijn aangesloten en op die manier in aanmerking komen voor een korting op de basisverzekering. Het gaat maar liefst om 6,2 miljoen verzekerden in Nederland die via deze weg verzekerd zijn voor zorgkosten. Een zorgcollectief kan bijvoorbeeld een vereniging zijn, maar ook via de werkgever kan er sprake zijn van een collectief.

Individuele polis op maat

Minister Schippers is van mening dat de collectieve zorgverzekering een betere inhoud moeten krijgen, want anders kan er maar beter mee worden gestopt. Er is door de minister opdracht gegeven aan de Nederlandse Zorgautoriteit om de regelgeving te verbeteren. Het kan inderdaad zo zijn dat een individuele polis op maat een beter alternatief is dan aansluiting te zoeken bij een collectief. Doorgaans wordt er een korting geboden op dergelijke polissen, maar als de inhoud niet aansluit bij de persoonlijke situatie dan is dat zeker een reden om zelf op individuele basis een basisverzekering met eventueel aanvullend pakket en tandartsverzekering af te sluiten.

Zelf zorgpolis kiezen

Overigens hoeft de korting in verband met een collectieve polis niet eens te betekenen dat het de meest voordelig polis is. Het hangt er maar net vanaf met welke zorgverzekeraar het collectief een overeenkomst heeft gesloten. Het is dan ook aan te raden om niet klakkeloos via de werkgever of een vereniging de keuze voor een zorgpolis te maken, maar zelf op onderzoek uit te gaan wat de beste optie is. De beste optie is in elk geval uitgaan van de eigen persoonlijke situatie en de te verwachten zorgbehoefte.

De eigen persoonlijke situatie kan bijvoorbeeld een levensfase betreffen. Jongeren hebben doorgaans een ander type zorg nodig dan ouderen. Wie veel sport, kan bijvoorbeeld gebaat zijn bij het afsluiten van een aanvullend pakket, waarin fysiotherapie is opgenomen. Wie het gebit goed verzekerd wil hebben, kan het beste voor een tandartspolis kiezen als aanvulling op de basisverzekering. Voor het overstappen naar een andere zorgverzekering kan er rekening mee gehouden worden wat men zelf nodig heeft. Investeer de nodige tijd om uit te zoeken welke zorgverzekeraar het beste te bieden heeft dat aansluit op de eigen persoonlijke situatie.

 

Voordelige basisverzekering

Wie zich niet wil verzekeren met een aanvullend pakket of daar financieel niet de mogelijkheden toe heeft, kan het beste op zoek gaan naar een goedkope basisverzekering. Die zijn er zeker ondanks dat alle premies worden verhoogd met ingang van 1 januari 2017. Het is een kwestie van de tijd nemen en goed onderzoeken waar men het goedkoopst uit is als het gaat om de basispolis. De premie kan overigens nog een stuk lager worden indien het eigen risico wordt verhoogd met een vrijwillig eigen risico tot maximaal 500 euro.

← vorige

volgende →