Stappenplan voor afsluiten zorgverzekering

by Michael

Het is bekend dat veel mensen pas op het laatste moment besluiten om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar om daar een nieuwe basisverzekering en eventueel een aanvullend pakket af te sluiten. Iedereen die nog overweegt om die stap ook te gaan zetten en zo geld te besparen of van de gelegenheid gebruik wil maken om de beste zorgverzekering te vinden, kan gebruikmaken van een handige stappenplan. Door de stappen op te volgen, wordt de gelegenheid geboden om op een eenvoudige en praktische manier op zoek te gaan naar de beste verzekering voor 2016.

1. Zeg de huidige polis op
De tijd die geboden wordt om de huidige zorgpolis op te zeggen, is nog kort, zodat dit de eerste stap is die genomen kan worden om de overstap te maken naar een betere basisverzekering. Neem contact op met de huidige zorgverzekeraar om de polis op te zeggen en doe dat uiterlijk op 31 december. Mocht na de zoektocht blijken dat er geen betere optie voorhanden is, dan kan altijd de polis weer afgesloten worden bij de huidige verzekeraar.

zorgverzekering afsluiten tips

2. Kies een basisverzekering
Een basisverzekering heeft een dekking die voor iedereen gelijk is. Toch zijn er verschillen ten aanzien van de vergoeding van behandelingen. Zo is een budgetpolis het goedkoopst, maar wordt daarbij niet alles 100 procent vergoed. Dat geldt ook voor de natura polis die net wat meer vrijheid biedt ten aanzien van de zorgkeuze en vergoeding voor behandelingen. Een restitutiepolis is het duurst, maar biedt ook de meeste zekerheid ten aanzien van zorgaanbieders om behandelingen te ondergaan.

3. Vergelijk de basisverzekering bij meerdere verzekeraars
Als de voorkeur voor een bepaalde polis is gemaakt, dan kan de stap worden gezet om een vergelijking te maken in het aanbod van meerdere zorgverzekeraars. Kijk daarbij naar de premie en naar wat geboden wordt ten aanzien van de vrije zorgkeuze. Zo kan gekeken worden naar de ziekenhuizen en specialisten, waarmee een overeenkomst is afgesloten door de zorgverzekeraar. Andere punten op het gebied van vergelijking kunnen bijvoorbeeld de service en eventuele extra’s zijn.

4. Denk na over een aanvullend pakket
Als het de verwachting is dat er volgend jaar sprake zal zijn van een zorgbehoefte die niet onder de dekking van de basisverzekering valt, dan kan er nagedacht worden over het afsluiten van een aanvullend zorgpakket of tandartsverzekering. Ook hiervoor geldt dat een vergelijking wordt aangeraden.

5. Vrijwillig verhogen eigen risico
Er bestaat een mogelijkheid om voor een extra korting op de premie in aanmerking te komen als er het wettelijk eigen risico vrijwillig wordt verhoogd. Deze keuze wordt alleen aangeraden als er geld achter de hand is om het bedrag ook te kunnen voldoen indien dat nodig zal zijn. Het maximale bedrag waarvoor gekozen kan worden, bedraagt 500 euro, maar er kan ook voor een lager bedrag gekozen worden. Bijvoorbeeld voor 100, 200, 300 of 400 euro.

Als alle stappen zijn gevolgd, dan kan daarna direct online de beste zorgverzekering voor 2016 worden afgesloten.

VerzekeraarVrije zorgkeuzePrijs / KwaliteitKortingPremie €385 eigen risicoPremie €885 eigen risicoBereken
1ziezoziezoCijfer:
8.0
Laagste Premie

beperkte vrije zorg
zorgverzekering Energiek
2OHRAOHRACijfer:
8.5
Meest Gekozen!

zorgverzekering OHRA
3univeuniveCijfer:
8.0
Laagste Premie + vrije zorgkeuze
zorgverzekering Unive
4DitzoDitzoCijfer:
8.1
zorgverzekering Ditzo
5anderzorganderzorgCijfer:
7.3
zorgverzekering anderzorg
6FBTOFBTOCijfer:
8.0
zorgverzekering Unive
7hemahemaCijfer:
8.0
zorgverzekering hema
8zilverenkruisZilverenkruisCijfer:
8.2
zorgverzekering Pro life

← vorige

volgende →