Tips voor overstappen zorgverzekering 2016

by Michael

Er is de laatste tijd veel commotie met betrekking tot zorgverzekeringen en zorgverzekeraars die de zaakjes in de vorm van overeenkomsten met zorgaanbieders nog niet op orde hebben. Dat neemt echter niet weg dat de periode van overstappen voor het jaar 2016 al is aangebroken en in elk geval al op zoek kan worden gegaan naar de beste basisverzekering. De inhoud van deze polis is qua dekking voor iedereen gelijk, maar er zitten wel verschillen in de wijze van vergoeding en de mate van vergoeding op het gebied van de vrije zorgkeuze. Dat zijn in ieder geval al aspecten om rekening mee te houden, maar er zijn nog meer tips die van pas komen bij het maken van een keuze.

zorgverzekering overstappen

Keuze soort polis
Bij het maken van een vergelijking in het aanbod valt direct op dat vrijwel alle zorgverzekeraars meerdere opties bieden om een keuze te maken voor een basisverzekering. Zo kan er gekozen worden voor een budgetpolis, maar ook voor een standaard naturapolis of voor een duurdere restitutiepolis. Het is bij het maken van een vergelijking en de voorkeur om over te stappen eerst aan te raden om de keuze voor het soort polis te maken. Op basis daarvan is het dan mogelijk om de verschillen tussen verzekeraars met betrekking tot de budgetpolis, naturapolis of restitutiepolis te vergelijken.

Premie van de basisverzekering
De meeste consumenten geven toch wel de voorkeur aan het zo min mogelijk betalen voor de zorgverzekering en dat kan dan ook een prima uitgangspunt zijn om een vergelijking te maken. De vergelijking tussen de verschillende premies is tegenwoordig gemakkelijk te maken, want er zijn talloze overzichten beschikbaar, waaruit in een oogopslag kan worden opgemaakt welke zorgverzekeraar de goedkoopste zorgverzekering voor 2016 te bieden heeft.

Indien het de voorkeur geniet om zo voordelig mogelijk uit te zijn, dan kan er ook met andere aspecten rekening worden gehouden. In de eerste plaats is er het vrijwillig eigen risico dat zich leent om een korting op de premie te krijgen. Er kan wel tot een korting van 20 euro verkregen worden indien de keuze voor een vrijwillig eigen risico wordt gemaakt van 500 euro.

De hoogte van de korting varieert per zorgverzekeraar, zodat aangeraden kan worden om dat even na te gaan bij het maken van de vergelijking. Dan zijn er ook nog andere kortingen van toepassing, waar al dan niet gebruik van kan worden gemaakt. Bijvoorbeeld van een collectiviteitskorting via de werkgeven of via een vereniging. Dat kan zomaar een extra korting van 10 procent op de premie opleveren.

Overige aspecten
Bij het vergelijken van zorgverzekeringen voor 2016 zijn er nog een aantal aspecten, waarmee rekening gehouden kan worden. Bijvoorbeeld met betrekking tot het wel of niet afsluiten van een aanvullende zorgverzekering, maar ook ten aanzien van de kwaliteit en service. Zorgverzekeraars hanteren elk een ander beleid op het gebied van service en als daar waarde aan wordt gehecht, dan kan daar uiteraard rekening mee worden gehouden. Tijdig opzeggen, is overigens een voorwaarde om te kunnen overstappen.

VerzekeraarVrije zorgkeuzePrijs / KwaliteitKortingPremie €385 eigen risicoPremie €885 eigen risicoBereken
1ziezoziezoCijfer:
8.0
Laagste Premie

beperkte vrije zorg
zorgverzekering Energiek
2OHRAOHRACijfer:
8.5
Meest Gekozen!

zorgverzekering OHRA
3univeuniveCijfer:
8.0
Laagste Premie + vrije zorgkeuze
zorgverzekering Unive
4DitzoDitzoCijfer:
8.1
zorgverzekering Ditzo
5anderzorganderzorgCijfer:
7.3
zorgverzekering anderzorg
6FBTOFBTOCijfer:
8.0
zorgverzekering Unive
7hemahemaCijfer:
8.0
zorgverzekering hema
8zilverenkruisZilverenkruisCijfer:
8.2
zorgverzekering Pro life

Start hier de Zorgvergelijker:

← vorige

volgende →