Twijfels over overstappen zorgverzekering? Zeg in ieder geval tijdig op!

by Michael

Aangezien het ook op dit moment nog lastig kan zijn om een goede vergelijking te maken tussen zorgverzekeringen doordat niet alle overeenkomsten met zorgaanbieders al gesloten zijn, kan er twijfel ontstaan over het wel of niet overstappen. Om te voorkomen dat een kans op de beste zorgverzekering voor 2016 wordt gemist, kan voor de zekerheid de huidige basisverzekering tijdig opgezegd worden. Daar heeft iedere verzekerde in ieder geval tot en met 31 december van dit jaar de tijd voor. Door tijdig op te zeggen, wordt de gelegenheid geboden om rustig op zoek te gaan naar een betere polis.

Contracten met zorgaanbieders
Zorgverzekeraars zijn druk bezig om overeenkomsten te sluiten met zorgverleners en naar verwachting zal het binnenkort in elk geval zo zijn dat er daarover meer duidelijkheid komt. Er zijn al veel contracten gesloten, maar er zijn ook nog een aantal vraagtekens bij enkele verzekeraars, waarvan nog niet 100 procent bekend is met welke zorgaanbieders overeenkomsten zijn gesloten.

besparen zorg

Iedereen die voor een restitutiepolis kiest kan in elk geval bij alle ziekenhuizen terecht, maar degene die besluit om voor een naturapolis te kiezen, heeft die zekerheid niet. Het verschil is dat verzekerden met een naturapolis een minder vrije zorgkeuze hebben, waarvoor een 100 procent vergoeding geldt. Iedereen kan uiteraard altijd naar een zorgaanbieder van zijn voorkeur, maar moet daarbij wel rekening houden dat een deel van de kosten zelf moet worden betaald indien er sprake is van een naturapolis en er met de betreffende zorgverlener geen contract is. Een budgetpolis biedt de minste vrije keuze met betrekking tot het zorgaanbod in combinatie met een volledige vergoeding.

Mocht het zo zijn dat er aan het einde van de maand december nog altijd geen volledige duidelijkheid is over de zorgcontracten die bijvoorbeeld de huidige verzekeraar heeft, dan kan altijd de basisverzekering worden opgezegd om in 2016 wel verzekerd te zijn van de zorgkeuze die bij de wensen van de verzekerde aansluit. Bij twijfel over het wel of niet overstappen wordt wel aangeraden om de polis op te zeggen. In de maand januari kan namelijk altijd nog de keuze voor een andere zorgverzekeraar worden gemaakt, maar wel alleen als de bestaande polis tijdig is opgezegd.

Aanvullende zorgverzekering
Het opzeggen van de aanvullende zorgverzekering is niet in alle gevallen even verstandig en zeker is als er bijvoorbeeld sprake is van een uitgebreide dekking, zoals een onbeperkt aantal behandelingen bij de fysiotherapeut of een dekking tot 1.000 euro in het geval van tandartskosten. Overigens kan de basisverzekering los van de aanvullende zorgverzekering worden opgezegd. Met betrekking tot de acceptatie van de aanvullende zorgverzekering bij een andere verzekeraar geldt dat deze de mogelijkheid heeft om medische selectie toe te passen en de verzekerde niet te accepteren.

In elk geval zal er de komende dagen steeds meer duidelijk komen over de contracten met zorgaanbieders en is het op dat punt dan beter mogelijk om een vergelijking te maken. Die vergelijking kan overigens al wel gemaakt worden ten aanzien van het vinden van de goedkoopste zorgverzekering 2016.

VerzekeraarVrije zorgkeuzePrijs / KwaliteitKortingPremie €385 eigen risicoPremie €885 eigen risicoBereken
1ziezoziezoCijfer:
8.0
Laagste Premie

beperkte vrije zorg
zorgverzekering Energiek
2OHRAOHRACijfer:
8.5
Meest Gekozen!

zorgverzekering OHRA
3univeuniveCijfer:
8.0
Laagste Premie + vrije zorgkeuze
zorgverzekering Unive
4DitzoDitzoCijfer:
8.1
zorgverzekering Ditzo
5anderzorganderzorgCijfer:
7.3
zorgverzekering anderzorg
6FBTOFBTOCijfer:
8.0
zorgverzekering Unive
7hemahemaCijfer:
8.0
zorgverzekering hema
8zilverenkruisZilverenkruisCijfer:
8.2
zorgverzekering Pro life

← vorige

volgende →