Verzekerden stappen heel laat over van zorgverzekering

by Michael

Het is ook dit jaar weer zo dat mensen vaak tot het laatste moment wachten om over te stappen van zorgverzekering. In de komende dagen tot en met het einde van dit jaar zullen er naar verwachting nog ruim een half miljoen verzekerden het besluit nemen om toch maar van zorgverzekeraar te wisselen. Het is zelfs zo dat op de laatste dag van het jaar pas definitief wordt besloten om ergens anders een basisverzekering af te sluiten al dan niet met een aanvullend pakket. De zorgpremies voor 2016 zijn in de tweede helft van november al bekend geworden, maar er was nog lange tijd onduidelijkheid met betrekking tot de zorgaanbieders waarmee contracten zijn afgesloten.

Opzeggen tot en met 31 december
Het is mogelijk om de huidige polis op te zeggen tot en met 31 december en daar blijken steeds meer mensen op het laatste moment gebruik van te maken. Als het aantal late overstappers van dit jaar wordt vergeleken met het aantal overstappers dat in 2008 besloot om een andere zorgverzekeraar te kiezen, dan wacht er dit jaar een verdubbeling ten opzichte van 2008.

ziekenhuis

Een belangrijke reden om over te stappen naar een andere verzekeraars is het afsluiten van een goedkopere basisverzekering. Het kan namelijk zo zijn dat de huidige polis in vergelijking met andere basispolissen een hogere premie kent. In dat geval kan het zeker lonend zijn om over te stappen. Het overstappen wordt dan beloond door lagere maandelijkse lasten, want de premie dient iedere maand opnieuw betaald te worden. Door naar de goedkoopste zorgverzekering op zoek te gaan, geldt dat er veel geld bespaard kan worden. Op jaarbasis kan er bijvoorbeeld tot wel 200 euro bespaard worden op de basispolis. De concrete besparing is uiteraard voor iedereen verschillend en onder meer afhankelijk van de premie van de huidige zorgpolis.

Goedkoopste zorgverzekering
Bij het zoeken naar de goedkoopste zorgverzekering is het altijd handig om van een overzicht met premies gebruik te maken. Dat scheelt namelijk veel tijd. Het overzicht met premies van basisverzekeringen laat direct zien welke zorgverzekeraars het meest voordelig zijn. Zo kan de goedkoopste zorgverzekering worden gezocht of in elk geval een goedkopere polis dan waar nu premie voor wordt betaald.

Wie voor de allergoedkoopste optie kiest, namelijk een budgetpolis doet er wel eerst verstandig aan om na te gaan met welke ziekenhuizen en specialisten er door de zorgverzekeraar een overeenkomst is gesloten. Dat is belangrijk, want als er met de ziekenhuizen of specialisten in de omgeving geen contract is afgesloten, dan kan dat vervelende gevolgen hebben. Bijvoorbeeld langer reizen om een zorgaanbieder te bereiken of een deel zelf betalen als gekozen wordt voor zorg die bij een zorgverlener wordt afgenomen, waarmee geen overeenkomst is gesloten.

Wie nog langer de tijd wil hebben om een goede keuze te maken, kan in ieder geval de bestaande polis opzeggen tot en met 31 december. In januari heeft namelijk iedereen ook nog de gelegenheid om een geschikte zorgverzekeraar te kiezen om daar de goedkoopste zorgverzekering af te sluiten.

← vorige

volgende →