Overstappen zorgverzekering, 5 tips

Overstappen zorgverzekering, 5 tips

zorgverzekering tipsConsumenten in Nederland hebben nog een aantal dagen de tijd om de zorgpolis bij de huidige verzekeraar op te zeggen en om een andere zorgverzekeraar te kiezen, wordt dan nog een maand de tijd geboden. Bij het zoeken naar een andere zorgverzekeraar is het handig om van de 5 tips voor de beste zorgverzekering gebruik te maken. Er zijn namelijk ook dit jaar weer veel verschillende aspecten waarmee consumenten rekening dienen te houden bij het vinden van de beste zorgpolis. De onderstaande tips zijn in ieder geval een handige leidraad om volgend jaar goed en voordelig voor ziektekosten verzekerd te zijn.

Vrijheid bij zorgkeuze

Het zoeken naar de beste zorgverzekering begint bij het vinden van een basisverzekering, waarbij er gelet kan worden op de vrijheid bij de zorgkeuze. Er zijn tegenwoordig namelijk meerdere basisverzekeringen bij eenzelfde zorgverzekeraar beschikbaar die elk een andere vrijheid kennen ten aanzien van de vrije zorgkeuze. De consument kan voor zichzelf bepalen of er waarde wordt gehecht aan het altijd zelf kunnen kiezen van een zorgaanbieder als er zorg nodig is. Afhankelijk van de waarde die daaraan wordt toegedicht kan er een keuze worden gemaakt voor een budgetpolis, naturapolis of restitutiepolis.

Keuze voor aanvullende zorgpolis

Naast de basisverzekering kan gekeken worden of het nodig is om een aanvullende zorgpolis af te sluiten. Deze keuze kan gemaakt worden indien er een verwachting is dat men zorg nodig heeft op een bepaald gebied. De keuze kan ook worden gemaakt indien met het zeker voor onzekere wenst te nemen en gewoon goed verzekerd wenst te zijn. Als een van de 5 tips voor de beste zorgverzekering kan bij het vinden van een aanvullende zorgpolis gekeken worden naar de beste dekking die afgestemd is op de zorgbehoefte.

Eigen risico verhogen

Indien de consument geld achter de hand heeft om zelf een deel van eventuele zorgkosten te betalen, dan kan er voor gekozen worden om het eigen risico te verhogen. Dat is bijvoorbeeld dan aan te raden als er niet verwacht wordt dat er een beroep gedaan moet worden op de zorg. Het voordeel hiervan is dat er een korting wordt gegeven op de zorgpremie.

Profiteer van een collectiviteitskorting

Een van de andere 5 tips voor de beste zorgverzekering is gebruik te maken van de optie van een collectiviteitskorting die door de zorgverzekeraar wordt aangeboden. Deze korting kan bijvoorbeeld worden verkregen via de werkgever die afspraken heeft gemaakt met de zorgverzekeraar of via een vereniging of ander collectief. De korting kan wel 10 procent zijn.

Maak gebruik van kennismakingsacties

De zorgverzekeraars hanteren elk weer andere instrumenten om nieuwe klanten te krijgen en daar kan de consument van profiteren. Er worden namelijk niet alleen kennismakingskortingen verstrekt door verzekeraars, maar ook speciale cadeaus aangeboden. Verder zijn er zorgverzekeraars die gedurende het jaar verzekerden de gelegenheid geven bij andere partijen van extra kortingen te profiteren. Als ook met deze tips van de 5 tips voor de beste zorgverzekering rekening wordt gehouden, dan profiteert de consument in alle opzichten van het overstappen.