Bootverzekering voor motorboten

Een bootverzekering kan voor verschillende soorten motorboten worden afgesloten, bijvoorbeeld voor een kajuitspeedboot, motorkruiser, open speedboot, multihulls, sloep en voor een open of gesloten catamaran. Verder wordt er door verzekeraars een onderscheid gemaakt tussen een open of gesloten toerboot en een speedkruiser.

Kajuitspeedboot

Een kajuitspeedboot is een motorboot die over een kajuit beschikt en voorzien is van een benzinemotor van minimaal 50 pk. Een kajuitspeedboot dient van vaste slaapplaatsen voor te zien zijn en er moet een kookgelegenheid beschikbaar zijn.

Motorkruiser als kajuitmotorboot

Kajuitmotorboten worden als motorkruiser beschouwd indien er sprake is van een binnenboordmotor zonder dat deze over een hekaandrijving beschikt. Voor de bootverzekering geldt dat er sprake is van een kajuitspeedboot indien de motorkruiser over een hekaandrijving beschikt of als de binnenboordmotor minimaal 50 pk heeft.

Sloep en vlet

Een vlet is een kleine boot van staal dat de kenmerken heeft van een sloep, maar in plaats van een verticaal voorsteven over een schuin voorsteven beschikt. Een sloep wordt aangemerkt als een combinatie van een eenpersoonsroeiboot en een binnenvaartschip van klein formaat. Dit type boten wordt vooral ter recreatie gebruikt en er wordt doorgaans niet snel meegevaren.

Open speedboot

Tot de categorie open speedboot worden boten gerekend die over een buitenboordmotor van minimaal 25 pk beschikken. Ook indien er sprake is van een hekaandrijving of als de open boot van een ingebouwde benzinemotor van minimaal 50 pk is voorzien, wordt er gesproken van een open speedboot.

Open of gesloten catamaran

Een catamaran bestaat uit twee drijvende onderdelen. Deze onderdelen zijn op parallelle wijze boven het wateroppervlak via een licht middenonderdeel aan elkaar gemonteerd. Een open of gesloten catamaran wordt beschouwd als een stabiel vaartuig, dat weinig weerstand kent. Dat heeft als voordeel dat er met grote snelheid mee gevaren kan worden. Een gesloten catamaran heeft een overdekking en een open catamaran niet.

Multihull

Multihull is een exclusievere uitvoering van de catamaran beschikt over meerdere scheepsrompen, die hulls genoemd worden en verticaal parallel aan elkaar lopen. De meest multihulls bieden de mogelijkheid om te overnachten.

Speedkruiser

Een overdekt schip waarmee het mogelijk is om gedurende een lange periode op het water te verblijven, wordt een speedkruiser genoemd. Het is mogelijk om op het schip te koken, te overnachten en van sanitair gebruik te maken. De gemiddelde snelheid van een speedkruiser bedraagt 44 kilometer per uur.

Open of gesloten toerboot

Een toerboot is een boot om lange afstanden te overbruggen met een constante snelheid. Vaak kan er overnacht worden op een toerboot aangezien de kajuit meestal uitgerust is met slaapplaatsen.

Beoordelingen van onze klanten

Goede rechtsbijstand

★★★★☆
4 5 1
Nooit geen problemen. Na ongeval een goede rechtsbijstand gehad.

Prima geregeld

★★★★★
5 5 1
Prima geregeld als je vragen heb goed geholpen en afgehandeld.

Goed

★★★★★
5 5 1
Prima ervaring met afwikkeling van schades en correct met de premies.