Bootverzekering voor motorboten

Bootverzekering voor motorboten

Een bootverzekering kan voor verschillende soorten motorboten worden afgesloten, bijvoorbeeld voor een kajuitspeedboot, motorkruiser, open speedboot, multihulls, sloep en voor een open of gesloten catamaran. Verder wordt er door verzekeraars een onderscheid gemaakt tussen een open of gesloten toerboot en een speedkruiser.

Kajuitspeedboot

Een kajuitspeedboot is een motorboot die over een kajuit beschikt en voorzien is van een benzinemotor van minimaal 50 pk. Een kajuitspeedboot dient van vaste slaapplaatsen voor te zien zijn en er moet een kookgelegenheid beschikbaar zijn.

Motorkruiser als kajuitmotorboot

Kajuitmotorboten worden als motorkruiser beschouwd indien er sprake is van een binnenboordmotor zonder dat deze over een hekaandrijving beschikt. Voor de bootverzekering geldt dat er sprake is van een kajuitspeedboot indien de motorkruiser over een hekaandrijving beschikt of als de binnenboordmotor minimaal 50 pk heeft.

Sloep en vlet

Een vlet is een kleine boot van staal dat de kenmerken heeft van een sloep, maar in plaats van een verticaal voorsteven over een schuin voorsteven beschikt. Een sloep wordt aangemerkt als een combinatie van een eenpersoonsroeiboot en een binnenvaartschip van klein formaat. Dit type boten wordt vooral ter recreatie gebruikt en er wordt doorgaans niet snel meegevaren.

Open speedboot

Tot de categorie open speedboot worden boten gerekend die over een buitenboordmotor van minimaal 25 pk beschikken. Ook indien er sprake is van een hekaandrijving of als de open boot van een ingebouwde benzinemotor van minimaal 50 pk is voorzien, wordt er gesproken van een open speedboot.

Open of gesloten catamaran

Een catamaran bestaat uit twee drijvende onderdelen. Deze onderdelen zijn op parallelle wijze boven het wateroppervlak via een licht middenonderdeel aan elkaar gemonteerd. Een open of gesloten catamaran wordt beschouwd als een stabiel vaartuig, dat weinig weerstand kent. Dat heeft als voordeel dat er met grote snelheid mee gevaren kan worden. Een gesloten catamaran heeft een overdekking en een open catamaran niet.

Multihull

Multihull is een exclusievere uitvoering van de catamaran beschikt over meerdere scheepsrompen, die hulls genoemd worden en verticaal parallel aan elkaar lopen. De meest multihulls bieden de mogelijkheid om te overnachten.

Speedkruiser

Een overdekt schip waarmee het mogelijk is om gedurende een lange periode op het water te verblijven, wordt een speedkruiser genoemd. Het is mogelijk om op het schip te koken, te overnachten en van sanitair gebruik te maken. De gemiddelde snelheid van een speedkruiser bedraagt 44 kilometer per uur.

Open of gesloten toerboot

Een toerboot is een boot om lange afstanden te overbruggen met een constante snelheid. Vaak kan er overnacht worden op een toerboot aangezien de kajuit meestal uitgerust is met slaapplaatsen.

Beoordelingen van onze klanten

Reisverzekering online

Aegon-Reis
★★★☆☆
Aegon biedt bij de Reisverzekering Online de mogelijkheid om zelf de hoogte van het eigen risico te bepalen. Indien er sprake is van een reisverzekering binnen het Woon&Vrije Tijdpakket dan wordt er geen eigen risico gehanteerd. De verzekerde kan bij het online afsluiten van een Aegon reisverzekering de keuze maken om het eigen risico te bepalen op een bedrag tussen 0 euro en 200 euro. De premie van de Aegon reisverzekering kan gelijk online worden vastgesteld en de polis kan meteen worden afgesloten.... ”
- Michael Helmerst

Details van de ANWB doorlopende reisverzekering

Anwb-reis
★★★★★
Basisdekking De ANWB doorlopende reisverzekering biedt standaard een dekking met hulpverlening via de ANWB Alarmcentrale. Ook kan er medische advies worden verkregen van de ANWB Reisdokter en worden de kosten vergoed van een medisch noodzakelijke terugreis naar Nederland. Onvoorziene kosten in verband met calamiteiten kunnen voor een vergoeding in aanmerking komen net als de kosten voor vervangend verblijf voor een periode van maximaal dertig dagen. De aansprakelijkheid met betrekking tot het vakantieverblijf biedt een vergoeding van maximaal 450 euro en er wordt gratis hulpverlening geboden. Aanvullende verzekeringen en dekkingen Bij het afsluiten van een ANWB doorlopende reisverzekering kunnen er aanvullende dekkingen aan toegevoegd worden net als aanvullende verzekeringen. Er is een aanvulling mogelijk op het gebied van ongevallen, reisrechtsbijstand, wintersport, geld, annulering, medische kosten en sportuitrusting. De aanvullende dekking voor hobby- en sportuitrusting en geld biedt een maximale vergoeding van 1.500 euro per reisgezelschap met een maximaal bedrag van 300 euro voor de gelddekking. Bij de aanvullende bagagedekking kan er een keuze worden gemaakt tussen geen eigen risico of een eigen risico van 50 euro. De annuleringsverzekering biedt per reis en per verzekerd persoon een maximale vergoeding van 1.500 euro en een maximaal bedrag per jaar van 6.000 euro. Naast de standaard annuleringsverzekering kan er ook gekozen worden voor de luxe doorlopende annuleringsverzekering. Met deze dekking worden alle annuleringskosten vergoed. De hoogste verzekerde bedragen per verzekerde per reis bedraagt 3.000 euro en op jaarbasis 12.000 euro. Conclusie Er kan met de ANWB doorlopende reisverzekering altijd een beroep worden gedaan op de ANWB Reisdokter en ANWB alarmcentrale. Gratis meeverzekering voor kinderen tot vijf jaar wordt standaard aangeboden. De maximale aaneengesloten reisduur bedraagt zestig dagen en per persoon per vakantie geldt een bagagedekking van 3.000 euro.”
- Dennis Wou

Standaard dekking

Achmea-reis
★★★★☆
“De Centraal Beheer doorlopende reisverzekering biedt onder meer een standaard dekking voor bagage tot een bedrag van 2.500 euro per verzekerde. Er gelden diverse maxima ten aanzien van brillen, fietsen en sieraden tot een bedrag van 200 euro per verzekerde. Voor surfplanken geldt weer een maximale vergoeding van maximaal 800 euro voor alle verzekerden van het reisgezelschap en elektronische apparatuur kent een maximale vergoeding van 1.250 euro. Persoonlijke hulpverlening hoort eveneens tot de standaard dekking en kinderen zijn gratis meeverzekerd als de leeftijd van 5 jaar nog niet is bereikt. Ook ongevallen zijn verzekerd tot een bedrag van 50.000 euro bij blijvende invaliditeit en van 5.000 euro bij overlijden.”
- Florine Veldman