Restitutiepolis

Restitutiepolis

“Wat houdt een restitutiepolis in?”

 

Het begrip restitutie staat voor teruggave en dat is ook van toepassing op een restitutiepolis bij een zorgverzekering. U moet dan eerst zelf zorgen voor het betalen van de rekening van de zorgaanbieder, waarna de factuur ingediend wordt bij de zorgverzekeraar en het geld achteraf pas wordt teruggekregen.

De naturapolis is het tegenovergestelde van de restitutiepolis. De zorgaanbieder dient in dat geval de rekening rechtstreeks in bij de zorgverzekeraar en hoeft u dus niet zelf eerst een rekening te voldoen. Indien u bijvoorbeeld een eigen risicodeel moet betalen, ontvangt u daarvan achteraf de rekening van de zorgverzekeraar.

Bij een naturapolis is de verzekerde verplicht om van geselecteerde zorgaanbieders gebruik te maken. Bij een restitutiepolis heeft de verzekerde de vrijheid om de zorgaanbieder zelf te kiezen. Over het algemeen bieden de basisverzekeringen een gemengde polis.

Zelf eerst kosten betalen

Bij de keuze voor een restitutiepolis moet u voldoende geld achter de hand hebben om zorgkosten te kunnen betalen. U betaalt dan eerst de gemaakte kosten voor bijvoorbeeld een behandeling bij een specialist of tandarts en kunt de kosten declareren bij uw verzekeraar. Dat kan bij de zorgverzekeraar over het algemeen digitaal.

 

De declaratie zal door de zorgverzekeraar in behandeling worden genomen. De periode van betaling van de kosten kan per verzekeraar verschillen. De premie van een restitutiepolis is veelal hoger dan bij een naturapolis. Bij een naturapolis heeft de verzekeraard met de zorgaanbieders een afspraak gemaakt en daardoor kunnen er lagere prijzen voor behandelingen worden bedongen. Dat voordeel vervalt voor de verzekeraar bij een restitutiepolis, omdat daar keuzevrijheid voor een zorgaanbieder wordt geboden. Dat ziet u terug in de premie.

 

Tegenwoordig zijn er ook zorgverzekeringen met een restitutiepolis, waarbij de zorgkosten niet meer eerst zelf voorgeschoten hoeven te worden. Dat hangt echter wel sterk van de verzekeraar af.

Populaire zorgverzekeringen

De meest voordelige Zorgverzekeringen

Vrije ZorgRecentiesEigen risico €385Eigen risico €885Premie
zilverenkruis Klantcijfer: 7.8 PREMIE
OHRA Klantcijfer: 8.5 PREMIE
unive Klantcijfer: 8.1 PREMIE
united customers Klantcijfer: 7.9 PREMIE
Ditzo Klantcijfer: 8.0 PREMIE
czdirect Klantcijfer: 8.0 PREMIE
DeFriesland Klantcijfer: 8.1 PREMIE
hema Klantcijfer: 8.0 PREMIE

Beoordelingen van onze klanten

Prima geregeld

zorgverzekering
★★★★★
Prima geregeld als je vragen heb goed geholpen en afgehandeld.
- Henk

Goede zorg

zorgverzekering
★★★★☆
Nooit geen problemen.
- Bert

Prima

zorgverzekering
★★★★★
Prima ervaring met afwikkeling van mijn hoge zorgkosten en correct met de premies
- Jan