Autoverzekering en btw

Autoverzekering en btw

Btw wordt geheven over goederen en diensten en betreft de belasting toegevoegde waarde. Bij een autoverzekering is er ook sprake van btw, waarbij het in voorkomende situaties mogelijk is om deze belasting te verrekenen. In dat geval hoeft er geen premie betaald te worden over het deel van de verzekerde som die uit btw bestaat. Het verrekenen van btw is vooral weggelegd voor bedrijven. Bij de aanschaf van een auto voor de zaak kan de btw worden verrekend, maar dat geldt uiteraard niet voor particulieren.

Het is voordeliger om de btw voor de autoverzekering te verrekenen doordat de verzekeringspremie dan lager zal uitvallen. De volledige waarde van het voertuig hoeft namelijk niet bij de verzekeraar te worden opgegeven, want de btw kan worden afgetrokken. Indien de auto exclusief btw is verzekerd, dan zal een schadevergoeding ook uitbetaald worden exclusief btw. Een herstelbedrijf rekent btw die in dat geval dus zelf betaald moet worden.

Btw verrekenen

Het afsluiten van een autoverzekering wordt gedaan aan de hand van de cataloguswaarde van het voertuig. Bij een zakelijke auto zal de btw in mindering worden gebracht op de cataloguswaarde, zodat er over dat deel geen premie betaald hoeft te worden. Er moet overigens wel assurantiebelasting over de premie betaald te worden.

Verschil tussen BPM en btw

Indien een bedrijfswagen na 1 juli 2005 nieuw is aangeschaft, dan is het mogelijk deze exclusief BPM te verzekeren. De afkorting staat voor Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen die op alle personenauto’s, motoren en bestelwagens in Nederland van toepassing is. De BPM wordt eveneens aan de hand van de cataloguswaarde van het voertuig berekend en wordt op het kentekenbewijs vermeld. Bij het afsluiten van een autoverzekering zonder BPM zal de verzekerde waarde worden vastgesteld op basis van de cataloguswaarde exclusief btw en min het BPM bedrag.

Populaire autoverzekeringen

De meest voordelige autoverzekeringen

Klant cijferPrijs v.a.Premie
OHRA 9 € 49,35 PREMIE
unive 8 € 57,21 PREMIE
fbto 8.5 € 50,49 PREMIE
UnitedConsumers 8.5 € 50,49 PREMIE
aegon 8 € 55,98 PREMIE
CBA 8.9 € 44,42 PREMIE
HEMA 8.4 € 46,34 PREMIE
AutoWeek 8.1 € 54,10 PREMIE
ditzo 8.1 € 54,10 PREMIE
Inshared 8.3 € 52,10 PREMIE

Beoordelingen van onze klanten

Prima

autoverzekering
★★★★★
Prima ervaring met afwikkeling van schades en correct met de premies.
- Jan

Goede rechtsbijstand

autoverzekering
★★★★☆
Nooit geen problemen. Na ongeval een goede rechtsbijstand gehad.
- Sandra

Prima geregeld

autoverzekering
★★★★★
Prima geregeld als je vragen heb goed geholpen en afgehandeld
- Henk