Ongevallen inzittendenverzekering

Ongevallen inzittendenverzekering

Bij het afsluiten van een autoverzekering kan er gekozen worden voor een ongevallen inzittendenverzekering als een aanvullende dekking. Dit type verzekering is een zogenoemde sommenverzekering en zal tot uitkering komen op het moment dat de bestuurder of inzittende bij een verkeersongeluk met de auto betrokken raakt en daar blijvend invalide door wordt of overlijdt. De uitkering bedraagt een vast bedrag.

 

Een wa autoverzekering is verplicht om af te sluiten als eigenaar van een auto, maar dat geldt niet voor een ongevallen inzittendenverzekering. Niet iedereen maakt een keuze voor deze aanvullende dekking. Dat komt mede doordat een autoverzekering en zorgverzekering deels een overlap kennen met de ongevallen inzittendenverzekering. Medische kosten kunnen vanuit de zorgverzekering gedekt worden. De wa verzekering kan schade dekken aan inzittenden in de auto, maar weer niet als er geen schuldige valt aan te wijzen. Het kan wel raadzaam zijn om een ongevallen inzittendenverzekering af te sluiten, zoals blijkt uit onderstaand voorbeeld.

 

Jan en Klaas zijn met de auto op pad, maar Jan let niet goed op, waardoor er een ongeluk volgt. Beide heren blijken zwaargewond te zijn en houden er een blijvende invaliditeit aan over. Klaas kan via de wa verzekering van Jan aanspraak maken op letselschade, maar voor Jan de bestuurder geldt dat niet. Jan heeft echter wel het geluk een ongevallen inzittendenverzekering te hebben afgesloten, waardoor er recht bestaat op een uitkering. Ook Klaas kan daarop aanspraak maken.

Aansprakelijkheid en uitsluitingen

Het maakt voor een ongevallen inzittendenverzekering niet uit wie er schuldig is aan het ongeluk en dat is bij wettelijke aansprakelijkheid wel het geval. Er wordt een vast bedrag uitgekeerd, dat in de polis is opgenomen. Ook tijdens het instappen en uitstappen zijn de inzittenden en de bestuurder verzekerd. Dat geldt ook als er sprake is van langs de weg staan in verband met een noodreparatie. Er zijn wel een aantal uitsluitingen van toepassing, bijvoorbeeld als de bestuurder geen geldig rijbewijs heeft of als deze onder invloed van te veel drugs of alcohol. Andere uitsluitingen zijn als de bestuurder met de auto deelneemt aan een straatrace of wegrace en als de auto als een particuliere taxi wordt gebruikt. Er zijn zowel een aantal voordelen als nadelen verbonden aan de ongevallen inzittendenverzekering. Het voordeel is dat er niet gekeken wordt naar schuld en het nadeel is dat het een aanvullende verzekering betreft, waarvoor een aparte premie betaald moet worden.

Schade inzittendenverzekering

Een schade inzittendenverzekering is anders dan de ongevallen inzittendenverzekering. Het verschil ligt erin dat bij de schadeverzekering alleen de werkelijk geleden schade wordt vergoed van inzittenden of goederen.

Vergelijken ongevallen inzittendenverzekering

Het is altijd aan te raden om de voorwaarden van de ongevallen inzittendenverzekering te vergelijken bij meerdere aanbieders.

Populaire autoverzekeringen

Beoordelingen van onze klanten

Prima

autoverzekering
★★★★★
Prima ervaring met afwikkeling van schades en correct met de premies.
- Jan

Goede rechtsbijstand

autoverzekering
★★★★☆
Nooit geen problemen. Na ongeval een goede rechtsbijstand gehad.
- Sandra

Prima geregeld

autoverzekering
★★★★★
Prima geregeld als je vragen heb goed geholpen en afgehandeld
- Henk