Europees schadeformulier

Europees schadeformulier

Er gebeuren elke dag ongelukken op de wegen en wie bij een ongeluk betrokken raakt, zal veel moeten regelen. Er moet bijvoorbeeld een Europees schadeformulier worden ingevuld.

Het Europees schadeformulier moet standaard aanwezig zijn in de auto, want dat schadeformulier is nodig op het moment dat er een ongeluk met een andere auto plaatsvindt. Op het formulier worden de persoonlijke gegevens en de gegevens van de tegenpartij ingevuld. De verzekeraar kan aan de hand van het formulier vaststellen wat de schade betreft en beoordelen welke stappen er ondernomen gaan worden.

Zelfs al er geen sprake is van direct zichtbare schade kan het toch verstandig zijn om het formulier in te vullen. Het doel van het invullen van het schadeformulier is om een beeld te geven van de schade en de oorzaak van de schade. De schuldvraag is bij het invullen niet van toepassing.

Aanvragen Europees schadeformulier

Bij het afsluiten van een autoverzekering wordt door de verzekeraar het schadeformulier verstrekt. Wie niet over een formulier beschikt, kan deze gewoon aanvragen bij de verzekeraar of via een tussenpersoon.

Downloaden Europees schadeformulier

Vaak biedt de verzekeraar ook de mogelijkheid om het Europees schadeformulier via de website te downloaden. Bij het downloaden in pdf formaat moeten beide zijden twee keer geprint worden.

Invullen Europees schadeformulier

Het is belangrijk om het Europees schadeformulier goed in te vullen. Het neemt dan ook zeker enige tijd in beslag om het formulier goed in te vullen. Zowel de eigen gegevens als de gegevens van de tegenpartij moeten op het formulier worden ingevuld. De voorkant moet in elk geval ter plaatse worden ingevuld.

Populaire autoverzekeringen

Eerste vijf vragen

De eerst vijf vragen hebben op het ongeluk zelf betrekking. Zo moeten de datum en plaats van het ongeluk worden ingevuld. Ook moet er vermeld worden of er gewonden zijn en of er nog sprake is van andere materiële schade dan alleen aan de auto. Er wordt ook de mogelijkheid geboden om persoonsgegevens van getuigen van het ongeluk in te vullen.

Vraag twaalf

Hier kunnen kruisjes worden aangevinkt die betrekking op de toedracht van het ongeluk. Vul ook in hoeveel kruisjes er geplaatst zijn.

Vraag veertien

Bij vraag veertien kunnen aanvullende opmerkingen worden geplaatst, zoals het niet eens zijn met de weergave van de tegenpartij.

Zes tot en met elf

De vragen zes tot en met elf hebben betrekking over de verzekerde, het voertuig, de schade, het rijbewijs en de bestuurder.

Vraag dertien

Er moet een schets van het ongeluk gemaakt worden. Ook moet er vermeld worden waar de auto’s elkaar hebben geraakt en in welke richting de auto’s reden.

Vraag vijftien

Bij vraag vijftien moeten beide partijen een handtekening zetten.

Maak indien mogelijk ook foto’s van de schade aan de auto, want deze kunnen bij het schadeformulier worden gevoegd.

Digitaal invullen

Tegenwoordig is het ook mogelijk om het Europees schadeformulier via een speciale applicatie of via de website Digitaal Schademelden in te vullen.

Het heeft een aantal voordelen om voor het digitaal invullen te kiezen. Er worden relevante vragen gesteld die afhankelijk kunnen zijn van de situatie. De gegevens van de

autoverzekering en van het voertuig kunnen bovendien automatisch worden opgehaald en aan de hand van GPS wordt de locatie van het ongeluk vastgesteld. Het toevoegen van foto’s is eveneens een optie. Niet alle verzekeraars bieden de mogelijkheid van het digitale formulier.

Europees schadeformulier in meer talen

Wie in het buitenland een ongeluk krijgt kan gewoon het Nederlands formulier gebruiken om het Spaanse formulier te vergelijken. Het Europees schadeformulier is namelijk van toepassing in alle landen in Europa. Het is in elk geval raadzaam om geen handtekening te zetten onder iets wat men niet begrijpt.

Overigens is er ook een meertalig Europees schadeformulier beschikbaar dat bij een tussenpersoon of bij de verzekeraar kan worden aangevraagd. Het formulier is onder meer beschikbaar in het Spaans, Engels, Duits en Frans.

De meest voordelige autoverzekeringen

Klant cijferPrijs v.a.Premie
OHRA 9 € 49,35 PREMIE
unive 8 € 57,21 PREMIE
fbto 8.5 € 50,49 PREMIE
UnitedConsumers 8.5 € 50,49 PREMIE
aegon 8 € 55,98 PREMIE
CBA 8.9 € 44,42 PREMIE
HEMA 8.4 € 46,34 PREMIE
AutoWeek 8.1 € 54,10 PREMIE
ditzo 8.1 € 54,10 PREMIE
Inshared 8.3 € 52,10 PREMIE

Beoordelingen van onze klanten

Prima

autoverzekering
★★★★★
Prima ervaring met afwikkeling van schades en correct met de premies.
- Jan

Goede rechtsbijstand

autoverzekering
★★★★☆
Nooit geen problemen. Na ongeval een goede rechtsbijstand gehad.
- Sandra

Prima geregeld

autoverzekering
★★★★★
Prima geregeld als je vragen heb goed geholpen en afgehandeld
- Henk