Het begrip dagwaarde

Het begrip dagwaarde

Wie een autoverzekering wil afsluiten en de mogelijkheden vergelijkt, komt regelmatig met het begrip dagwaarde in aanraking. Met het begrip dagwaarde wordt de huidige waarde van het voertuig bedoeld. Dat is dus de waarde die op de dag zou gelden als er een gelijk voertuig zou worden aangeschaft.

Uiteraard is de dagwaarde van een voertuig van meerdere aspecten afhankelijk, zoals de het bouwjaar, staat van onderhoud en aantal gereden kilometers. Ook wordt er met accessoires rekening gehouden.

Dagwaarde en autoverzekering

Het begrip dagwaarde voor vooral door verzekeraars gehanteerd bij een autoverzekering en komt in het vizier op het moment dat er sprake is van schade. De verzekeraars kunnen aan de hand van de dagwaarde de hoogte van de vergoeding vaststellen. Bij een total loss verklaring zal de verzekeraar bij het uit te keren bedrag namelijk van de dagwaarde van het voertuig uitgaan.

In het algemeen kan gesteld worden dat de dagwaarde van de auto lager is dan de waarde als de auto verkocht zou worden. De dagwaarde is niet gelijk aan de verkoopwaarde of aan de inruilwaarde en deze bedragen komen dan ook zelden overeen.

Verzekeraars hebben veelal in hun polisvoorwaarden opgenomen dat er indien er sprake is van schade als gevolg van diefstal of total loss verklaring er een vergoeding zal worden verstrekt op basis van de vervangingswaarde en dus niet op basis van de dagwaarde. Met het uitgekeerde bedrag is het eenvoudiger om een vergelijkbare auto te kopen.

Dagwaarde vaststellen

Bij het vaststellen van de dagwaarde kan er van verschillende tools gebruik worden gemaakt, om zo zelf een indicatie te krijgen De ANWB heeft bijvoorbeeld een koerslijst beschikbaar, waar het kenteken ingevuld kan worden, waarna in een tel de dagwaarde van de auto wordt getoond.

Populaire autoverzekeringen

Beoordelingen van onze klanten

Prima

autoverzekering
★★★★★
Prima ervaring met afwikkeling van schades en correct met de premies.
- Jan

Goede rechtsbijstand

autoverzekering
★★★★☆
Nooit geen problemen. Na ongeval een goede rechtsbijstand gehad.
- Sandra

Prima geregeld

autoverzekering
★★★★★
Prima geregeld als je vragen heb goed geholpen en afgehandeld
- Henk