Leaseauto en eigen risico

Leaseauto en eigen risico

Een leaseauto kan te maken krijgen met schade. Niet de bestuurder maar de leasemaatschappij regelt de autoverzekering. In het leasecontract staan voorwaarden vermeld met betrekking tot de verzekering en ook wat er van toepassing is indien er sprake is van schade met de leaseauto. In het contract van de leaseauto is veelal een voorwaarde van een verplicht eigen risico opgenomen. Dat eigen risico zal voor eigen rekening komen indien er sprake is van privégebruik en voor rekening van de werkgever als er zakelijk gereden wordt.

Leaseauto

Een leaseauto is een wagen die op basis van een leaseovereenkomst aan een derde ter beschikking wordt gesteld. Bij een dergelijke constructie blijft de leaseauto het eigendom van de leasemaatschappij, die over het algemeen ook de verantwoordelijkheid draagt voor het grote onderhoud van de wagen. Het zijn vooral bedrijven die de keuze maken voor een leaseauto, maar particulieren kunnen ook van een leaseconstructie gebruikmaken. Ondernemingen kiezen vaak een leaseauto, omdat er dan geen kapitaal in een wagenpark gevestigd hoeft te worden. Dat bedrijfskapitaal kan dan aangewend worden voor bijvoorbeeld investeringen.

Leaseauto en eigen risico

Het eigen risico bij een leaseauto is het bedrag dat de bestuurder of werkgever zelf moet betalen als er sprake is van schade. Wie privé in het bezit is van een auto heeft vaak bij een autoverzekering ook te maken met een bedrag aan eigen risico. Dat is ook bij leasewagens vaak het geval. De verzekeraar maakt daarbij geen onderscheid of er sprake is van privégebruik of zakelijk gebruik van de auto. Bi het veroorzaken van schade aan de leaseauto onder werktijd, zal de werkgever aansprakelijk zijn en dus ook voor het eigen risico moeten opdraaien. Uiteraard moet er dan geen sprake geweest zijn van roekloos gedrag of van opzet. Bij schade tijdens het privé rijden met de auto wordt verwacht dat de werknemer zelf voor het eigen risico betaalt.

De hoogte van het eigen risico bij een leaseauto kan per overeenkomst verschillen, maar is wel altijd terug te vinden in de voorwaarden van het leasecontract. In de overeenkomst staan alle voorwaarden vermeld, zoals de periode van het leasecontract, de hoogte van de kosten en de voorwaarden met betrekking tot de autoverzekering.

Populaire autoverzekeringen

Privé lease en eigen risico

Het is mogelijk om via de werkgever een auto te leasen, maar particulieren kunnen zelfs ook een leasecontract afsluiten. Er wordt dan maandelijks een bedrag aan de leasemaatschappij betaald, waarvoor er gedurende een overeengekomen periode in de leasewagen gereden mag worden. Het onderhoud en de schade komen niet voor rekening van de particulier, maar voor die van de leasemaatschappij. Bij schade wordt er overigens wel vaak een eigen risico toegepast. Dat bedrag aan eigen risico zal de particulier bij het claimen van schade bij de verzekeraar dan wel zelf moeten betalen. Naast de voordelen, kent privé lease ook nadelen, want het kan zeker meer kosten met zich mee brengen dan in een eigen auto rijden. Bekijk dus eerst goed het totale kostenplaatje en vergelijk dat met het zelf aanschaffen van een auto en afsluiten van een autoverzekering.

De meest voordelige autoverzekeringen

Klant cijferPrijs v.a.Premie
OHRA 9 € 49,35 PREMIE
unive 8 € 57,21 PREMIE
fbto 8.5 € 50,49 PREMIE
UnitedConsumers 8.5 € 50,49 PREMIE
aegon 8 € 55,98 PREMIE
CBA 8.9 € 44,42 PREMIE
HEMA 8.4 € 46,34 PREMIE
AutoWeek 8.1 € 54,10 PREMIE
ditzo 8.1 € 54,10 PREMIE
Inshared 8.3 € 52,10 PREMIE

Nieuws

  • Nu een Unive autoverzekering afsluiten, betekent dat er gratis een Victor Veilig wordt ontvangen. Eerder werd al bericht dat deze grote verzekeraar in het kader van veilig verkeer al een sam

Beoordelingen van onze klanten

Prima

autoverzekering
★★★★★
Prima ervaring met afwikkeling van schades en correct met de premies.
- Jan

Goede rechtsbijstand

autoverzekering
★★★★☆
Nooit geen problemen. Na ongeval een goede rechtsbijstand gehad.
- Sandra

Prima geregeld

autoverzekering
★★★★★
Prima geregeld als je vragen heb goed geholpen en afgehandeld
- Henk