No claim korting op premie

No claim korting op premie

Het grootste dee van de verzekeraars maakt bij de autoverzekeringen gebruik van de zogenaamde bonus/malus regeling. Een andere term daarvoor is de no claim korting. Elk schadevrij jaar kan de verzekerde een korting op de premie van de autoverzekering opleveren tot wel tachtig procent van de totale jaarpremie.

De verzekeraars werken graag met een no claim korting. Dat komt door de verzekeraars er de voorkeur aangeven, dat verzekerden geen schade veroorzaken en claimen. De premie stijgt normaal gesproken als er sprake is van schade en een ingediende claim doordat er sprake is van een daling van de no claim korting. Een deel van de verzekerden kiest er vaak voor om kleine schade zelf te betalen en daarvoor geen claim in te dienen. Zo blijft de no claim korting op de premie in elk geval bestaan.

Als er sprake is van al jaren schadevrij rijden, dan zal er ook sprake zijn van een hoge no claim korting. De exacte korting zal afhankelijk zijn van de verzekeraar, maar kan zeker wel oplopen tot tachtig procent. De hoogte van de no claim korting wordt door de verzekeraars zelf vastgesteld. Bij het afsluiten van een autoverzekering kan het verstandig zijn om naar de no claim korting te kijken.

Berekenen no claim korting

De bonus/malus ladder mag door de verzekeraars zelf bepaald worden. De verzekeraars bieden vaak wel inzicht in de maximale hoogte van de no claim korting en anders kan de premie online worden uitgerekend. Bij de berekening no claim korting wordt er dan uiteraard rekening gehouden met het aantal schadevrije jaren. De voorwaarden van de bonus/malus regeling staan in de voorwaarden van de polis. Bij een autoverzekeraar kunnen altijd de eigen schadevrije jaren worden opgevraagd. Er wordt door de verzekeraar niet alleen rekening gehouden met het aantal schadevrije jaren, want er wordt ook gekeken naar het type auto, leeftijd en de woonplaats om de hoogte van de premie vast te stellen.

No claim

Als er schade geclaimd wordt, heeft dat vrijwel altijd invloed op de hoogte van de no claim korting, maar niet als er sprake is van een no claim beschermer. Daarbij wordt er geen onderscheid gemaakt of er een groot of klein bedrag aan schade wordt geclaimd. Vaak wordt de keuze gemaakt om zelf de kleine schade te betalen, zodat een terugval in schadevrije jaren kan worden voorkomen.

Het is zelfs soms niet aantrekkelijk om een schadeclaim in te dienen, omdat de premie hoger zal worden. Bovendien duurt het lang voordat je weer de teruggevallen treden op de bonus/malus ladder hebt teruggewonnen. Je zakt sneller dan je stijgt. Bij een schadeclaim zakt de verzekerde gemiddeld vier tot vijf treden en bij meerdere schadeclaims gaat de daling dus snel.

Indien de schade op een derde verhaald kan worden, zal er geen sprake zijn van een terugval op de ladder van de bonus/malus regeling. Per verzekeraar kunnen er ook andere schadeclaims voorkomen, die buiten de no claim om afgehandeld worden, zoals diefstal van de auto, vandalisme, ruitbreuk of inbraak. Controleer wel eerst altijd de polisvoorwaarden met betrekking tot de no claim korting.

Populaire autoverzekeringen

Beoordelingen van onze klanten

Prima

autoverzekering
★★★★★
Prima ervaring met afwikkeling van schades en correct met de premies.
- Jan

Goede rechtsbijstand

autoverzekering
★★★★☆
Nooit geen problemen. Na ongeval een goede rechtsbijstand gehad.
- Sandra

Prima geregeld

autoverzekering
★★★★★
Prima geregeld als je vragen heb goed geholpen en afgehandeld
- Henk