Schade en eigen risico

Schade en eigen risico

Een eigen risico gaat vaak hand in hand bij het afsluiten van een autoverzekering. Daar wordt men vaak pas mee geconfronteerd op het moment dat er schade aan de auto ontstaat. Bij het indienen van een schadeclaim komt het eigen risico om de hoek kijken en dat is het bedrag dat men zelf moet betalen.

 

Een autoverzekering met eigen risico is van toepassing op de eigen auto en geldt dus niet voor de schade aan de auto van een ander. Bij een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering is er dus nooit sprake van een toepassing van het eigen risico. Bij dit type verzekering is de schade aan de eigen auto namelijk nooit gedekt.

Premie en eigen risico

Bij het afsluiten van een autoverzekering kan de hoogte van het eigen risico binnen de normen zelf gekozen worden. De verzekeraar hanteert een standaard eigen risico, maar er zijn ook verzekeraars die dat niet doen. Bij een standaard eigen risico is er meestal sprake van een bedrag rond de 150 euro.

 

Kiezen voor een hoger eigen risico betekent een lagere premie. Met het hoogste eigen risico kunnen er honderden euro’s per jaar op de premie bespaard worden. Aan de andere kant kost het dan wel veel geld als er schade geclaimd wordt, want dan moet het bedrag van het eigen risico natuurlijk zelf betaald worden. Het is in elk geval raadzaam om de premies op basis van de eigen risico bedragen met elkaar te vergelijken.

 

Kijk maar eens naar de volgende twee voorbeelden over schade en eigen risico in de praktijk bij een klein bedrag en bij een groot bedrag.

Klein bedrag aan schade

Piet heeft een autoverzekering met een all risk dekking voor zijn nieuwe auto met een verplicht eigen risico van 150 euro. Hij rijdt per ongeluk tegen een paaltje aan en de schadekosten lijken op 90 euro uit te komen. De verzekeraar keert dan niets uit, omdat het eigen risico 150 euro bedraagt.

Groot bedrag aan schade

Klaas rijdt al drie maanden in een gloednieuwe auto en heeft bij zijn all risk autoverzekering een vrijwillig eigen risico van 300 euro. Hij krijgt een ongeval en de schade bedraagt 2.200 euro. De schadeclaim wordt door Klaas bij de verzekeraar ingediend en hij ontvangt een vergoeding van 1.900 euro.

Bij ruitschade en bij een leaseauto gelden er met betrekking tot het eigen risico vaak andere voorwaarden.

De meest Populaire autoverzekeringen

Beoordelingen van onze klanten

Prima

autoverzekering
★★★★★
Prima ervaring met afwikkeling van schades en correct met de premies.
- Jan

Goede rechtsbijstand

autoverzekering
★★★★☆
Nooit geen problemen. Na ongeval een goede rechtsbijstand gehad.
- Sandra

Prima geregeld

autoverzekering
★★★★★
Prima geregeld als je vragen heb goed geholpen en afgehandeld
- Henk