Waarborgfonds Motorverkeer

Waarborgfonds Motorverkeer

Een aanrijding meemaken is bijzonder vervelend, maar nog erger als het betrokken voertuig niet verzekerd blijkt te zijn of als de auto is gestolen. In dat geval zal er vaak zelf moeten worden opgedraaid voor de schade, maar kan het Waarborgfonds Motorverkeer eventueel ook uitkomst bieden.

Het Waarborgfonds Motorverkeer bestaat als sinds 1965 tegelijk met de WAM, zodat autobezitters verplicht zijn om de auto wa te verzekeren. Via deze verzekering wordt automatisch een bijdrage geleverd aan het fonds.

Voorwaarden:

Er kan een beroep worden gedaan op het Waarborgfonds Motorverkeer indien er aan een van de vijf volgende voorwaarden is voldaan:

  • Identiteit van tegenpartij kan niet achterhaald worden als gevolg van doorrijden.
  • Het motorvoertuig van de tegenpartij is niet verzekerd.
  • Betrokken auto is gestolen en de bestuurder is daarvan op de hoogte.
  • Auto is verzekerd, maar de verzekeraar is failliet gegaan.
  • Niet verzekerd op grond van principiële bezwaren met vrijstelling van de
    overheid.

Schade aan de auto

Het maakt niet uit wat de schade is als er een beroep op het Waarborgfonds Motorverkeer wordt gedaan. Dat kan namelijk om zowel materiële schade aan een gevel gaan als om letselschade. Er is wel sprake van een eigen risico indien er sprake is van materiële schade.

 

Wie aan een van de vijf basisvoorwaarden voldoet, moet overigens nog wel met een aantal zaken rekening houden. Gaat het bijvoorbeeld om een bestuurder waarvan de identiteit niet bekend is, dan zal er wel een inspanning moeten worden verricht om achter de identiteit te komen. Dat kan door de politie in te schakelen of bijvoorbeeld door een oproep te plaatsen. Met deze acties moet niet te lang worden gewacht, want dat kan een reden zijn om de schade niet te vergoeden. Noteer in elk geval altijd meteen het kenteken van de auto.

Schadeclaim indienen

Afhankelijk van het type schade zijn er mogelijkheden om de schade via de website van het Waarborgfonds Motorverkeer te melden. Het is ook mogelijk om op de website de benodigde formulier te downloaden en deze voorzien van een handtekening op te sturen met een kopie van het Europees schadeformulier en andere bewijsstukken. Na drie jaar verjaart de mogelijkheid om een schadeclaim in te dienen bij dit fonds.

 

Er wordt automatisch een ontvangstbevestiging van de schadeclaim verzonden. Er wordt vaak binnen vier weken al uitsluitsel gegeven over het al dan niet verstrekken van een vergoeding. De afhandeling kan langer duren als niet alle benodigde stukken aanwezig zijn of als er sprake is van letselschade.

 

Indien er sprake is van een all risk autoverzekering, dan moet de schade uiteraard eerst bij de verzekeraar worden gemeld. Zij hebben eventueel ook de mogelijkheid om de schade via het Waarborgfonds Motorverkeer te verhalen.

De meest Populaire autoverzekeringen

Beoordelingen van onze klanten

Prima

autoverzekering
★★★★★
Prima ervaring met afwikkeling van schades en correct met de premies.
- Jan

Goede rechtsbijstand

autoverzekering
★★★★☆
Nooit geen problemen. Na ongeval een goede rechtsbijstand gehad.
- Sandra

Prima geregeld

autoverzekering
★★★★★
Prima geregeld als je vragen heb goed geholpen en afgehandeld
- Henk