Zwarte lijst voor autoverzekeringen

Zwarte lijst voor autoverzekeringen

Wie negatieve schadevrije jaren heeft of ooit is geweigerd bij het afsluiten van een autoverzekering heeft een grote kans op de zwarte lijst voor autoverzekeringen te staan. Dat houdt in dat er sprake is van een registratie in een systeem met vertrouwelijke informatie. Overigens kunnen er nog veel meer redenen aan ten grondslag liggen om op een zwarte lijst voor autoverzekeringen te komen. Het is lastig om nog aan een autoverzekering te komen als iemand op de zwarte lijst staat, maar niet altijd onmogelijk.

Een reden om op de zwarte lijst voor autoverzekering te komen kan zijn dat iemand negatieve schadevrije jaren heeft en dat de autoverzekering is geschorst of beëindigd. Ook als er met een onverzekerde auto schade is veroorzaakt, kan dat een reden voor plaatsing op de zwarte lijst zijn net als dat er sprake is van een ontzegging van de rijbevoegdheid. Als de verzekeraar de autoverzekering heeft beëindigd omdat de verzekerde de afspraken niet is nagekomen, kan dat ook een reden zijn. Nog een andere reden voor plaatsing op de zwarte lijst is fraude of misbruik maken van de autoverzekering.

 

Er wordt voor alle verzekeraars in Nederland een systeem bijgehouden door Stichting Centraal Informatie Systeem. Een verzekeraar kan zelf informatie doorgeven of schrappen, maar die bevoegdheid ligt niet bij tussenpersonen. Gegevens worden vijf jaar bewaard met uitzondering van een maluspositie, waarbij de registratie een jaar en drie maanden behouden blijft.

 

Op de zwarte lijst en autoverzekering afsluiten

Verzekeraars zullen bij het afsluiten van een autoverzekering in het CIS nagaan of de consument op de zogenoemde zwarte lijst is geplaatst. Bij een onjuiste registratie kan de verzekerde een verzoek tot correctie indienen bij de verzekeraar die de informatie in het CIS heeft laten registreren. Er zijn slechts enkele verzekeraars in Nederland waar een autoverzekering tegen een hogere premie kan worden afgesloten indien er sprake is van registratie op de zwarte lijst.

De meest Populaire autoverzekeringen

Beoordelingen van onze klanten

Prima

autoverzekering
★★★★★
Prima ervaring met afwikkeling van schades en correct met de premies.
- Jan

Goede rechtsbijstand

autoverzekering
★★★★☆
Nooit geen problemen. Na ongeval een goede rechtsbijstand gehad.
- Sandra

Prima geregeld

autoverzekering
★★★★★
Prima geregeld als je vragen heb goed geholpen en afgehandeld
- Henk