Verzekering op basis van kilometers

Verzekering op basis van kilometers

Er zit veel verschil in het aantal kilometers dat automobilisten op jaarbasis rijden. De een zal per jaar honderdduizend kilometer maken terwijl een ander niet eens aan de twintigduizend kilometers komt. Indien er weinig gereden wordt met de auto kan het verstandig zijn om een autoverzekering op basis van het aantal kilometers af te sluiten.

 

Een autoverzekering op basis van het aantal kilometers is een uitkomst voor rijders die weinig kilometers maken. De hoogte van de premie is bij een kilometer autoverzekering voordeliger, want er wordt rekening gehouden met het aantal te rijden kilometers per jaar. Minder op de weg zijn betekent minder risico op schade en dat komt in een lagere premie tot uitdrukking. Uiteraard worden ook de leeftijd en de woonplaats van de verzekerde meegerekend in de hoogte van de premie.

Populaire autoverzekeringen

Uitsluitingen kilometer autoverzekering

Voor het afsluiten van een kilometer autoverzekering gelden er wel een aantal uitsluitingen. Zo kunnen er grenzen worden gesteld aan de leeftijd en worden rijders boven de 70 jaar bijvoorbeeld uitgesloten. Ook autorijders met een negatief aantal schadevrije jaren kan worden uitgesloten, maar de voorwaarden kunnen per verzekeraar verschillen.

Voordelen en nadelen

Aan een kilometer autoverzekering kleven voordelen, maar ook nadelen. Er zijn weinig verzekeraars, die een kilometerverzekering voor de auto aanbieden, zodat er niet veel te vergelijken valt. Het voordeel is natuurlijk dat de premie laag is als er weinig kilometers gereden worden. Het aanbod van kilometerverzekeringen is in Nederland niet groot, maar internationaal kent dit type autoverzekering meer populariteit. In Engeland wordt er bijvoorbeeld gewerkt met de polis ‘pay as you drive’, waarbij er onder meer gebruik wordt gemaakt van de techniek van TomTom.

Kilometers opgeven

Wie gebruikmaakt van een autoverzekering per kilometer is zelf verantwoordelijk voor het doorgeven van het aantal te rijden kilometers op jaarbasis. Het is natuurlijk logisch dat bij het afsluiten van de verzekering de kilometerstand moet worden vermeld. Na afloop van het verzekeringsjaar vraagt de verzekeraar naar de kilometerstand en kan er eventueel een verrekening plaatsvinden. Indien er minder kilometers gereden zijn dan in eerste instantie was opgegeven, kan er premie worden terugbetaald. Er moet meer premie betaald worden indien blijkt dat er uiteindelijk meer kilometers met de auto gereden is.

 

Ook een autoverzekering op basis van het aantal kilometers kent drie basisdekkingen, zoals de verplichte verzekering voor wettelijke aansprakelijkheid, gedeeltelijk casco dekking en de all risk polis. Verder kunnen er net als bij een reguliere autoverzekering gewoon schadevrije jaren worden opgebouwd.

De meest voordelige autoverzekeringen

Tourcaravan va.Meer..Premie
anwb € 24,82 informatie PREMIE
unive € 12,29 informatie PREMIE
Centraal Beheer Achmea € 12,29 informatie PREMIE
FBTO € 18,94 informatie PREMIE
Inshared € 17,15 informatie PREMIE